جلد 6، شماره 2 - ( پاییز و زمستان 1399 )                   جلد 6 شماره 2 صفحات 444-425 | برگشت به فهرست نسخه ها


XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Mansouri Siah Goli H, Riahi M A. Determination of geomechanical parameters of Sarvak formation using seismic, and well-log data in one of the hydrocarbon fields at the southwest of Iran. KJES 2021; 6 (2) :425-444
URL: http://gnf.khu.ac.ir/article-1-2765-fa.html
منصوری سیاه گلی حسام، ریاحی محمد علی. بررسی خصوصیات ژئومکانیکی سازند سروک از وارون‌سازی داده‌های لرزهای و چاه در یکی از میادین هیدروکربنی جنوب غرب ایران. علوم زمین خوارزمی. 1399; 6 (2) :425-444

URL: http://gnf.khu.ac.ir/article-1-2765-fa.html


1- موسسه ژئوفیزیک دانشگاه تهران
2- موسسه ژئوفیزیک دانشگاه تهران ، mariahi@ut.ac.ir
چکیده:   (1572 مشاهده)
به منظور کاهش هزینه‌های مربوط به حفاری باید به‌وسیلۀ بررسی خصوصیات ژئومکانیکی مخزن مسیر بهینه جهت حفاری و پنجره وزن گل حفاری مناسب را به‌منظور حفظ پایداری چاه تعیین کرد. برای نیل به این هدف به‌کمک داده‌های لرزه‌ای و چاه، پارامترهای ژئومکانیکی مانند مدول یانگ و نسبت پواسون، فشار منفذی و به‌ویژه رژیم تنش را در محدودۀ بررسی شده تخمین زد و برای اجتناب از ایجاد شکست در دیواره چاه پیش از حفاری بهره جست.
سازند مخزنی بررسی شده سازند سروک (آلبین- تورونین) که از مخازن مهم در میادین نفتی جنوب و جنوب غرب ایران است که بخش قابل توجهی از ذخایر هیدروکربنی را در خود جای داده است. این میدان در شمال غربی خلیج فارس واقع شده است.
در این پژوهش داده‌های لرزه‌ای و چاه به‌منظور به‌دست آوردن مقادیر امپدانس صوتی، وارون‌سازی شده‌اند. سپس از مدل رگرسیون مقادیرتنش افقی حداقل، تنش افقی حداکثر و فشار منفذی در مقابل امپدانس صوتی موج تراکمی P  به‌منظور ‌تعیین پارامترهای ژئومکانیکی  سازند سروک در استفاده شد. در مرحلۀ بعد، مدل رگرسیون به‌دست آمده، برای محاسبۀ مدل سه‌بعدی تنش‌های برجا و فشار منفذی روی داده‌‌های لرزه‌ای وارون‌سازی شده به‌کار رفت. نتایج نشان داد که با توجه به مقادیر به‌دست آمده در  چاه (HD-07)، میانگین تنش افقی حداقل در سازند سروک در حدود بازه 36 تا 37 مگاپاسکال، میانگین تنش افقی حداکثر در این سازند در حدود بازۀ 37 تا 38 مگاپاسکال و  میانگین فشار منفذی در سازند مخزنی بررسی شده در حدود بازۀ 25 تا 26 مگاپاسکال است. با توجه به این نتایج برای آن‌که پایداری دیواره چاه تأمین شود برای برنامه‌ریزی حفاری آتی در این میدان، فشار سیال حفاری باید بین فشار منفذی 26 مگاپاسکال و تنش افقی حداقل 38 مگاپاسکال سازند سروک قرار گیرد. بر اساس طبقه‌بندی نظریه گسل اندرسون، با توجه به این‌که در یکی از چاه‌های منطقۀ بررسی شده،  Sv˂  Shmax˂  Shmin به‌دست آمد، رژیم گسل در محدودۀ بررسی شده نرمال است.
 
متن کامل [PDF 2030 kb]   (798 دریافت)    
موضوع مقاله: زمین‌شناسی نفت
دریافت: 1399/6/2 | پذیرش: 1399/8/17 | انتشار: 1399/12/10

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به علوم زمین خوارزمی می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2024 CC BY-NC 4.0 | Kharazmi Journal of Earth Sciences

Designed & Developed by : Yektaweb