جستجو در مقالات منتشر شده


۴ نتیجه برای طالع فاضل

آقای ابراهیم طالع فاضل،
جلد ۲، شماره ۱ - ( بهار و تابستان ۱۳۹۵ )
چکیده

شورابه‌های حوضه‌ای غنی از فلز به‌عنوان عامل کلیدی در شکل‌گیری ذخایر فلوئوریت-باریت (سرب و روی) مرتبط با ساختار هستند که در اغلب موارد منشأ فلز و مواد معدنی از سنگ بستر زیرین تأمین می‌شود. کانسار رگه‌ای فلوئوریت-باریت±سولفید آتش‌کوه در جنوب‌شرق استان مرکزی، نمونه‌ای از این ذخایر است که کانی‌سازی در آن با ماهیت اپی‌ژنتیک و ساخت و بافت‌های پرکننده فضای‌خالی، برشی و حفره‌ای در سنگ میزبان کربناته-شیلی با گسترۀ زمانی ژوراسیک پیشین تا میانی شکل گرفته است. کانی‌سازی رگه‌ای در ارتباط با شکستگی‌های محلی با راستای ESE-WNW و NNE-SSW تشکیل شده، که همراه آن دگرسانی‌های دولومیتی، سیلیسی و آرژیلیک قابل مشاهده است. علاوه بر این، مقادیر ناچیزی از کانی‌های سولفیدی گالن، پیریت و کالکوپیریت نیز به‌صورت ‌پراکنده در رگه‌ها مشاهده شد. طبق شواهد، کانی‌سازی فلوئوریت و کانی‌های همراه، طی سه مرحله در منطقه شکل گرفته است که در آن سه تیپ میانبار به‌ترتیب فراوانی شامل: ۱) میانبارهای آبگین غنی از مایع (L+V)، ۲) حاوی فاز جامد (L+V+S)، ۳) دارای فاز CO۲ (L۱+L۲+V)، در کانی‌های فلوئوریت، باریت و کوارتز تشخیص داده شد. بر مبنای قطع ایزوکورهای میانبارهای آبگین و دارای فاز CO۲، کانی‌سازی مرحله نخست در فشار Mpa ۱۵۰ و دمای C°۲۵۰ و کانی‌سازی مرحلۀ پایانی در فشار کم‌تر از Mpa ۱۰۰ و دمای C°۲۰۰ رخداده است. طبق شواهد ریزدماسنجی میانبارهای سیال، بنظر می‌رسد در منطقه آتش‌کوه شورابه‌های حوضه‌ای غنی از نمک، ضمن انجام تبادلات وسیع سیال-سنگ، دچار تحولات شیمی سیال از طیفی غنی از Na به طیف شورابه‌های غنی از Ca-K–Mg±Na شده است. طی این فرآیند رخداد متاسوماتیزم-Mg و دگرسانی دولومیتی‌، موجب افزایش نسبت Ca/Na سیال و تشکیل کانی‌سازی فلوئوریت شده است. طبق این شواهد، می‌توان گفت رگه‌های فلوئوریت-باریت±سولفید کانسار آتش‌کوه احتمالاً در نتیجه اختلاط غیر هم‌دمای اعضای انتهایی یک شورابه Na–K±Ca–Mg اولیه (با منشأ واحدهای تبخیری تریاس-ژوراسیک) و شورابه‌های غنی از کلسیم (ناشی از تبادلات سیال-سنگ)، شکل گرفته‌اند. پس از آن، تزریق آب‌های جوی رقیق‌شده در نتیجه فشارزدایی و جابه‌جایی وسیع آن‌ها در افق‌های زیرین، طی مراحل پایانی کانه‌زایی رخ‌داده است. 


دکتر ابراهیم طالع فاضل، مهندس مهین رستمی،
جلد ۵، شماره ۲ - ( پاییز و زمستان ۱۳۹۸ )
چکیده

کانسار مگنتیت ± آپاتیت لکه­سیاه در شمال­شرق بافق و در زون ساختاری ایران مرکزی قرار دارد. سنگ میزبان کانسار شامل توالی­های ضخیم آتشفشانی-رسوبی به سن کامبرین زیرین است که به‌صورت مجموعه کالدرایی لکه­سیاه رخنمون دارد. کانه­زایی آهن به‌صورت عدسی­های مگنتیت و هماتیت اغلب همراه کانی­های باطله آپاتیت، کوارتز و کلسیت تشکیل شده­ است. براساس شواهد پتروگرافی میانبارهای سیال، پنج نوع میانبار سیال شامل چندفازی (L+V+S۱+S۲)، سه فازی (L+V+S)، دوفازی غنی از مایع (L+V)، دوفازی غنی از گاز (V+L) و تک فاز گاز (V)، در کانی­های کوارتز و آپاتیت کانسار لکه­سیاه شناسایی شد. میانبارهای سه فازی فراوان­ترین نوع میانبارها هستند که دمای همگن­ شدن برای کوارتز بین ۱۲۳ تا°C  ۵۳۰ (متوسط C° ۳۴۴) و در آپاتیت بین ۱۷۵ تا °C ۴۲۰ (متوسط C° ۳۸۵)، به‌دست آمد. هم‌چنین، تغییرات شوری در میزبان کوارتز بین ۳۰ تا ۵۸ درصد وزنی معادل نمک (متوسط ۴۰ درصد وزنی) و در آپاتیت بین ۳۴ تا ۵۳ درصد وزنی معادل نمک (متوسط ۶/۴۱ درصد وزنی)، را نشان می­دهد. فشار محاسبه شده در سیستم H۲O-NaCl، بین ۱۰ تا ۵۰۰ بار و معادل عمق ۳/۰ تا ۵/۱ کیلومتری، به‌دست آمد. مقادیر δ۱۸Owater در تعادل با کوارتز بین ۵/۷ تا ۱۱ درهزار است که نشان­دهندۀ سیال با خاستگاه ماگمایی است. براساس تغییرات وسیع دمای همگن­شدن نهایی و شوری و نیز هم‌بستگی مثبت آن‌ها در میانبارهای سیال، اختلاط سیال ماگمایی دما و شوری زیاد با سیال سرد با شوری کم (مشابه سیال جوی)، از عوامل مؤثر در رخداد کانسار لکه­سیاه است.
 
دکتر ابراهیم طالع فاضل،
جلد ۷، شماره ۲ - ( پاییز و زمستان ۱۴۰۰ )
چکیده

سولفیدهای آهن و آرسنیک مهمترین کانی­های میزبان­ طلا در کانسارها هستند که در این میان، ذخایر طلای افشان دور از منشاء با سنگ ­میزبان رسوبی و محتوای بالای طلا در ترکیب پیریت، از آن جمله است. در این پژوهش به­طور مشخص خصوصیات بافتی- زمین­شیمیایی ­پیریت با هدف درک نحوه توزیع طلا در قالب ذرات آزاد (Au۰) یا مشارکت در شبکه بلوری کانی (Au+) در سه کانسار زرشوران (عیار متوسط ۶۳/۲ گرم در تن)، آق­دره (عیار متوسط ۷/۳ گرم در تن) و عربشاه (عیار متوسط ۲/۱ گرم در تن)، در ناحیه فلززایی تکاب- انگوران، مورد بررسی قرار گرفته است. طبق نتایج، یک رابطه شیمیایی منفی میان آرسنیک و گوگرد (R۲= −۰,۶۱) در ترکیب آرسنین­پیریت­ها با فرمول تجربی Fe(AsxS۱−x)۲ به­دست آمد که گویای حضور سویه As۳+ در این ترکیب است. با توجه به وجود شواهدی نظیر همراهی پاراژنتیکی طلا با کانه‌های سولفیدی پیریت و اسفالریت، عدم رخداد کانی‌های اکسیدی نظیر هماتیت و مگنتیت، وجود مجموعه دگرسانی‌ آرژیلیکی± سریسیتی، pH نزدیک به خنثی تا اسیدی و فعالیت بالای سولفور (logaS۲) در هنگام رخداد طلا، نقش کمپلکس‌های بی‌سولفیدی Au(HS)۲ در مهاجرت ‌طلا را در کانسارهای طلای ناحیه فلززایی تکاب- انگوران قوی­تر می­نماید. پس از آن، واکنش­های وسیع سیال- سنگ و مصرف H۲S موجب کاهش فعالیت S۲-، ناپایداری کمپلکس­های بی­سولفیدی و در نهایت ته­نشست طلا شده است.
ابراهیم طالع فاضل،
جلد ۹، شماره ۱ - ( بهار و تابستان ۱۴۰۲ )
چکیده

ایلویت با ترکیب CaFe۲۲+Fe۳+(Si۲O۷)O(OH) از کانی­‌های کمیاب مهم در مرحله دگرسانی پسرونده ذخایر اسکارن محسوب می‌­شود. در این پژوهش با استفاده از شواهد میکروسکوپی، پراش پرتو ایکس (XRD) و تجزیه ریزکاوالکترونی (EPMA) به بررسی خصوصیات بلورشناسی، شیمی بلور و شرایط ترمودینامیکی رخداد ایلویت در تکوین یک کانسار اسکارن پرداخته شده است. کانسار اسکارن آهن غلام آباد (ذخیره قطعی ۱/۳ میلیون تن و عیار متوسط ۳۷/۲ درصد FeOدر ۳۰ کیلومتری جنوب‌­غرب دهگلان و پهنه سنندج- سیرجان شمالی، قرار دارد. اسکارن­‌زایی در این ذخیره در محل تماس آلکالی گرانیت پورفیری (ژوراسیک بالایی) و توالی سیلت‌­سنگ ­توفی (تریاس- ژوراسیک) روی داده که طبق آن دگرسانی پیشرونده آندرادیت قهوه­ای-هدنبرژیت نزدیک به توده نفوذی و دگرسانی پسرونده اپیدوت- اکتینولیت- ایلویت در مجاورت سنگ‌­های آتشفشانی شکل گرفته است. ایلویت در کانسار غلام آباد با فرمول تجربی  Ca۰,۹۰Fe۲+۱,۸۸Fe۳+۰,۹۸Al۰,۰۴Mn۰,۰۴Si۲,۱۴O۸(OH)طی مراحل اولیه دگرسانی پسرونده (دمای ۴۰۰ تا C° ۴۷۰ و ∆logfO۲(HM) بین ۴/۲- تا ۴-) از واکنش کانی­‌های آندرادیت، مگنتیت و کوارتز شکل گرفته است. پس از آن در مراحل پایانی این دگرسانی (دمای ۲۷۰ تا C° ۳۵۰)، با افزایش فعالیت XCO۲ (۰/۰۵ تا ۰/۰۰۵) و کاهش محتوای اکسیژن محیط (مقادیر ∆logfO۲(HM) کمتر از ۴/۵-)، ایلویت به مجموعه کانی­‌های مگنتیت، کلسیت و فرواکتینولیت تجزیه شده است. طبق نتایج EPMA، نسبت بالای Fe۲+/Fe۳+ (متوسط ۱/۹۰) و محتوای پایین Mn۲+ (کمتر از ۰/۰۵ با فرض مجموع ۶ کاتیون) در ترکیب ایلویت کانسار غلام آباد حاکی از ارتباط آن با اسکارن‌های آهن بوده که آن را از سایر ذخایر اسکارن‌ متمایز می­‌نماید. در مجموع، اگرچه ایلویت به­‌عنوان کانی کمیاب در اکثر اسکارن­‌ها است، اما نتایج این پژوهش نشان می­‌دهد که از ترکیب و ترمودینامیک این کانی می­‌توان برای تمایز انواع ذخایر اسکارن و تکوین فرایندهای ژئوشیمیایی- اسکارن‌­زایی بهره گرفت.


صفحه ۱ از ۱     

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به علوم زمین خوارزمی می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2025 CC BY-NC 4.0 | Kharazmi Journal of Earth Sciences

Designed & Developed by : Yektaweb