جلد 3، شماره 1 - ( بهار و تابستان 1396 )                   جلد 3 شماره 1 صفحات 92-83 | برگشت به فهرست نسخه ها

Saadat M, Nabi Bidhendi M. Inversion of Petrophysical Properties of Reservoir Rock using Genetic Algorithm. KJES 2017; 3 (1) :83-92
سعادت دستنایی مهدی، نبی بید هندی مجید. وارون سازی خواص پتروفیزیکی سنگ مخزن با استفاده از الگوریتم ژنتیک. علوم زمین خوارزمی. 1396; 3 (1) :83-92

1- موسسه ژئوفیزیک دانشگاه تهران ، mahdi.saadat@ut.ac.ir
2- موسسه ژئوفیزیک دانشگاه تهران

تعیین خواص پتروفیزیکی مخزن در تولید و صیانت از مخازن هیدروکربوری نقش به‌سزایی دارد. روش‌های تعیین این خواص متنوع است و مدل‌هایی که این خواص را تعیین می‌کنند روز به روز در حال تکامل هستند. مدل BISQ مدل جدیدی است که دقت آن در تعیین خواص لرزه‌ای سنگ مخزن با توجه به مقادیر پتروفیزیکی آن، توسط محققان مختلف تأیید شده است. از طرفی به این دلیل که این مدل یک مدل غیرخطی است وارون‌سازی خواص پتروفیزیکی مخزن دخیل در این مدل با روش‌های مرسوم امکان‌پذیر نیست از این رو، در این‌جا از یک روش بهینه‌سازی سراسری برای تعیین خواص پتروفیزیکی مخزن استفاده شده است. الگوریتم ژنتیک ترکیبی (HGA) با اعمال مفاهیم خود انطباقی بر الگوریتم ژنتیک حقیقی قدرت جست جو و کیفیت پاسخ‌های این الگوریتم را بهبود می‌بخشد. در این مقاله روش وارون‌ساز معرفی شده برای تعیین خواص پتروفیزیکی داده‌های مصنوعی ایجاد شده با مدل BISQ  و هم‌چنین داده‌های یک چاه به‌کار رفته است و نتایج ان بررسی شده‌اند.

موضوع مقاله: زمین‌شناسی نفت
دریافت: 1396/2/23 | پذیرش: 1396/4/7 | انتشار: 1396/4/7