جلد 6، شماره 2 - ( پاییز و زمستان 1399 )                   جلد 6 شماره 2 صفحات 424-397 | برگشت به فهرست نسخه ها

Gorgij M N, Shahraki Mirzaei S. Evolution of the upper Paleocene-lower Eocene larger benthic foraminifera in the Eastern Tethys, Hormak area, north of Zahedan. KJES 2021; 6 (2) :397-424
گرگیج محمدنبی، شهرکی میرزائی سمیه.  روزن داران کف زی  بزرگ پالئوسن بالایی- ائوسن پایینی در تتیس شرقی، ناحیۀ حرمک در شمال زاهدان. علوم زمین خوارزمی. 1399; 6 (2) :397-424

1- دانشگاه سیستان و بلوچستان، دانشکدۀ علوم‌پایه، گروه زمین شناسی ، mngorgij@science.usb.ac.ir
2- دانشگاه سیستان و بلوچستان، دانشکدۀ علوم‌پایه، گروه زمین شناسی
روزن­داران کف­زی بزرگ در پالئوژن از گسترش خوبی برخوردار بوده­اند، بر اساس بررسی سیستماتیک روزن­داران کف­زی بزرگ 12 جنس و 24 گونه در فاصله زمانی پالئوسن بالایی- ائوسن پایینی شناسایی شده است، که شامل گونه­های مختلفی از جنس­های Ranikothalia، Discocyclina، Miscellanites، Miscellanea، Kathina، Idalina، Assilina،Vania  ، Glomalveolina، Daviesina و Lockhartia است
قاعده بایوزون SBZ3 اولین حضور Miscellanea juliettae، Miscellanites minutus، Miscellanites primitivus، Vania anatolica، Glomalveolina primaeva،Glomalveolina telemetensis،Glomalveolina dachelensis، Discocyclina seunesi، Ranikothalia sindensis، Ranikothalia  tubleri، Kathina selveri شناسایی می­شود، با توجه به فراوانی زیاد و دامنۀ زیست­چینه­نگاری محدود گونه­های فوق­الذکر­ (به‌جــز Ranikothalia  sindensis و Kathina  selveri) به‌عنوان شاخص بایوزون SBZ3 در نظر گرفته شده­اند.
قاعدۀ بایوزون SBZ4 با ظهور اولیه Discocyclina ranikotensis، Daviesins langhami، Miscellanea miscella شناسایی می­شود در ایــن میان گونــه­های Ranikothalia   sindensis، Daviesins langhami و Miscellanea  miscella فراوانی زیاد و گسترش خوبی دارد. شایان ذکر است گونۀ Miscellanites   primitivus در برش بررسی شده تا SBZ5/6 گسترش دارد .
بایوزون SBZ5/6با ظهور اولیه گونه­های شاخص Lockhartia haemei، Ranikothalia nuttalli، Ranikothalia sp.، Assilina dandotica، Discocyclina dispansa و Discocyclina sella شناسایی شده و گونه­های Ranikothalia  nuttalli، Assilina dandotica و Ranikothalia sindensis  دارای فراوانی گستره­ای هستند. شایان ذکر است که در بخش­های عمده­ای از حوضه­ی تتیس شرقی از جمله تبت جنس Daviesina در بایوزون­های مورد نظر ناپدید شده در صورتی که در برش بررسی شده فراوان است  گونۀ Alveolina vredenburgi مشاهده نشده و Miscellanea miscella  نسبت به بایوزون SBZ4 گسترش کم‌تری دارد.
در برش بررسی شده، مجموعۀ روزن­داران کف­زی بزرگ اوایل ائوسن­پیشین SBZ5/6)) غالبا شامل جنس­های  Ranikothalia و Miscellanea است در حالی­که مجموعه روزن­داران جدید­ی که در این فاصله زمانی در مکان­های دیگر ظاهر شده­اند (مثل Assilina Alveolina , Discocyclina)  اهمیت کم‌تری دارند و Nummulitesها وجود ندارند. در ادامه ائوسن­پیشین، تنوع تدریجی درگونه­های Discocyclina، Operculina و Assillina اتفاق افتاده در حالی که Ranikothalia ناپدید شده و Miscellanea در پایان بایوزون SBZ5/6 اهمیت کم‌تری دارد. مجموعه­های مشابه­ای از روزن­داران کف­زی بزرگ در قسمت­های دیگر تتیس شرقی به ویژه هند و پاکستان به ثبت رسیده اند. از این رو این مجموعه‌ها در تتیس شرقی نسبت به تتیس غربی متفاوت هستند.

نوع مطالعه: مطالعه موردی | موضوع مقاله: چینه شناسی و فسیل شناسی
دریافت: 1398/4/10 | پذیرش: 1399/12/2 | انتشار: 1399/12/10