جلد 6، شماره 2 - ( پاییز و زمستان 1399 )                   جلد 6 شماره 2 صفحات 254-235 | برگشت به فهرست نسخه ها

Amirsardari M. Reservoir Rock Typing Based on Petrophysical and Special Core Data in one of the Carbonate Reservoir in Perisan Gulf. KJES 2021; 6 (2) :235-254
امیرسرداری مهدی. تعیین گونه‌های سنگی مخزنی بر مبنای داده‌های پتروفیزیکی و آنالیز ویژه مغزه در یکی از مخازن کربناته خلیج فارس. علوم زمین خوارزمی. 1399; 6 (2) :235-254

دانشگاه خوارزمی، دانشکدۀ علوم زمین ، m.amirsardari@aut.ac.ir
یکی از مهم‌ترین مراحل بررسی مخازن هیدروکربوری تعیین گونه‌های سنگی است. تعیین نوع سنگ مخزن یا بر مبنای گروه‌بندی مشخصات لیتولوژی، پتروفیزیکی و زمین‌شناسی سنگ مخزن انجام می‌شود و یا بر اساس خواص دینامیک و عبوردهی سیالات در واحد‌های سنگی انجام می‌شود. روش اول بیش‌تر به‌وسیلۀ زمین‌شناسان و متخصصان مربوط به ساخت مدل‌های ریزدانه‌ای زمین‌شناسی پذیرفته شده است حال آن‌که مهندسان مخزن بیش‌تر با تکیه بر اساس رفتار جریان سیال این تقسیم‌بندی را انجام می‌دهند. به‌عبارت دیگر تقسیم‌بندی سنگ مخزنی وابسته به پارامترهای مختلفی نظیر ماتریس سنگ، نوع حفره‌ها، تخلخل، تراوایی، توزیع سایز گلوگاه حفره‌ها و فشار مویینگی است. در این مقاله، به‌صورت یک‌پارچه همۀ اطلاعات مغزه اعم از داده‌های استاتیکی و دینامیکی و هم‌چنین نتایج تفسیر داده‌های نمودارگیری به‌منظور تعیین گونه‌های سنگی در یکی از مخازن کربناته در خلیج فارس استفاده شده است. در این پژوهش از تطابق داده‌های اشباع آب به‌دست آمده از آنالیز ویژه مغزه و تفاسیر پتروفیزیکی به‌منظور تعیین دقیق‌تر گونه‌های سنگی، استفاده شده است.

موضوع مقاله: زمین‌شناسی نفت
دریافت: 1399/6/5 | پذیرش: 1399/12/2 | انتشار: 1399/12/10