جلد 8، شماره 1 - ( بهار و تابستان 1401 )                   جلد 8 شماره 1 صفحات 117-97 | برگشت به فهرست نسخه ها

jahan mohammadi H, mosadegh H, Azizzadeh M, sarkheil H, Mohammadnia M. Determining electrofacies of Gadwan Formation using MRGC clustering method by integrating petrophysical logs and FMI image log. KJES 2022; 8 (1) :97-117
جهان محمدی حسین، مصدق حسین، عزیززاده مهران، سرخیل حمید، محمدنیا محمد. تعیین رخساره‌های الکتریکی سازند گدوان به روش خوشه‌بندی MRGC با ادغام نمودارهای پتروفیزیکی و نمودار تصویری FMI. علوم زمین خوارزمی. 1401; 8 (1) :97-117

1- دانشگاه خوارزمی
2- دانشگاه خوارزمی ، hosadegh@gmail.com
3- پژوهشگاه صنعت نفت
توسعه مستمر صنعت نفت منجر به افزایش قابل توجه تعداد چاه‌هایی شده است که به طور همزمان مورد تجزیه و تحلیل قرار می‌گیرند. به همین منظور، توسعه روش‌هایی که ادغام همه اطلاعات چاه را در مقیاس‌های مختلف بهبود ‌بخشیده، ولی زمان لازم برای مطالعات را کاهش می‌دهند، از اهمیت بسیاری برخوردارند. این مقاله به بررسی ادغام نمودارهای تصویرگر (FMI)‏ با دیگر نمودارهای چاه‌پیمایی متداول (نمودارهای گاما، چگالی، تخلخل نوترون، صوتی) برای تعیین رخساره‌های الکتریکی در سازند گدوان در یکی از چاه‌های میادین دشت آبادان می‌پردازد. با توجه به قدرت تفکیک بالا، نمودارهای تصویرگر می‌توانند اطلاعات مهمی در رابطه با رسوب‌شناسی، بافت و توزیع تخلخل فراهم نمایند. این اطلاعات در شرایطی که امکان مغزه‌گیری از سازند وجود ندارد، بسیار با ارزش هستند. جهت تخمین دقیق، تصحیحات محیطی لازم بر روی نمودارهای متداول صورت گرفت. در مرحله بعد رخساره‌های الکتریکی با ادغام نمودارهای چاه‌پیمایی متداول و نمودار تصویرگر با استفاده از روش خوشه‌بندی گرافیکی (MRGC) در نرم افزار ژئولاگ و با استفاده از ماژول FACIMAGE™ ساخته شدند و در نهایت مدل 8 رخساره ای به عنوان مدل بهینه انتخاب گردید. از میان رخساره‌های تعیین شده، رخساره الکتریکی شماره 8 به عنوان بهترین رخساره مخزنی (با توجه به تخلخل مؤثر بالا و حجم شیل پایین) تشخیص داده شد. مقایسه نتایج سنگ‌شناسی، حجم شیل، تخلخل و اشباع آب با رخساره‌های تعیین شده توسط روش آنالیز خوشه‌ای نشان داد که به کارگیری نمودارهای تصویرگر موجب بهبود تفکیک رخساره‌های الکتریکی می‌شود.
نوع مطالعه: مقاله پژوهشی | موضوع مقاله: زمین‌شناسی نفت
دریافت: 1401/2/23 | پذیرش: 1401/5/23 | انتشار: 1401/6/22