جلد 11، شماره 1 - ( بهار و تابستان 1404 )                   جلد 11 شماره 1 صفحات 200-175 | برگشت به فهرست نسخه ها


XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

tafazoli M, Bagheri R, Arjmand Sharif M, shojaei M. Hydrochemical tracing and salinity origin of water resources based on combined diagrams in the Sabzevar plain. KJES 2025; 11 (1) :175-200
URL: http://gnf.khu.ac.ir/article-1-2946-fa.html
تفضلی محبوبه، باقری رحیم، ارجمند شریف محمود، شجاعی محسن. ردیابی هیدروشیمی و منشأ شوری منابع آب براساس نمودارهای ترکیبی در دشت سبزوار. علوم زمین خوارزمی. 1404; 11 (1) :175-200

URL: http://gnf.khu.ac.ir/article-1-2946-fa.html


1- دانشگاه صنعتی شاهرود
2- دانشگاه صنعتی شاهرود ، rahim.bagheri86@gmail.com
3- شرکت آب منطقه‌ای خراسان رضوی
چکیده:   (209 مشاهده)
آبخوان دشت سبزوار یکی از منابع آب زیرزمینی مهم در شمال شرق ایران و در منطقه خشک و کم باران قرار دارد. با توجه به اینکه بخش عمده مصارف شرب و کشاورزی از آب‌های زیرزمینی این دشت تأمین می­‌کند، با بحران کمی و کیفی روبرو شده است. در این مطالعه، از اطلاعات تراز سطح آب زیرزمینی 50 چاه پیزومتری در سال 1403 و خصوصیات فیزیکو-شیمیایی 25 نمونه آب زیرزمینی برای تعیین رژیم هیدروژئولوژیکی و شناسایی منشأ شوری و فرآیندهای ژئوشیمیایی حاکم بر منطقه استفاده شده است. به­‌طور کلی جهت جریان آب زیرزمینی از سمت شرق به غرب و هم ­جهت با جریانات سطحی می‌­باشد. بیش­ترین میزان تغذیه این آبخوان از ارتفاعات آهکی بخش­‌های شمالی دشت صورت می‌­گیرد و بخشی از آن نیز توسط قسمت‌­های شرقی و جنوب­‌شرقی دشت تأمین می‌­شود. دشت عطائیه در شرق آبخوان نیز تغذیه ­کننده زیرزمینی این آبخوان است. رودخانه کال شور به­‌صورت فصلی  نیز از سمت شرق به غرب در جریان می­‌باشد. مقدار هدایت الکتریکی از 627 در مناطق تغذیه در شمال آبخوان تا 11600 میکروزیمنس بر سانتی­متر در قسمت میانی آبخوان متغیر می‌­باشد. بر اساس هدایت الکتریکی نمونه‌­ها به سه گروه آب‌های شیرین با  هدایت الکتریکی کمتر از 1000 میکروزیمنس بر سانتیمتر و تیپ بیکربناته سدیک در شمال آبخوان، آب‌های لب شور با هدایت الکتریکی بین 1000 و 4000 میکروزیمنس  و تیپ کلروره سدیک در جنوب آبخوان و آب‌های شور با بیشتر از 4000 میکروزیمنس بر سانتیمتر و تیپ کلروره سدیک در قسمت میانی آبخوان تقسیم می‌­شوند. تمامی نمونه‌­ها نسبت به کلسیت و دولومیت اشباع و نسبت به ژیپس و هالیت تحت اشباع هستند. جهت بررسی منشأ شوری در آبخوان از نمودارها و شاخص‌­های یونی مختلف استفاده شد و نتایج نشان داد انحلال سازندهای تبخیری موجود در منطقه از دلایل تغییر کیفیت و افزایش شوری آب زیرزمینی منطقه می‌­باشند.  بنابراین نفوذ آب شیرین از بخش‌های شمالی و تا حدودی از بخش جنوبی به همراه نفوذ آب‌های شور از بخش‌های شرقی و آبخوان مجاور عامل اصلی کنترل کیفیت آب زیرزمینی دشت هستند که در طی آن تبادل یونی و اختلاط نیز صورت می‌­گیرد. از لحاظ کیفیت منابع آب جهت مصارف کشاورزی، اکثر چاه‌­ها به علت افزایش شوری، برای کشاورزی نامناسب می­‌باشند. 
متن کامل [PDF 3238 kb]   (41 دریافت)    
نوع مطالعه: مقاله پژوهشی | موضوع مقاله: آب‌های زیرزمینی
دریافت: 1404/4/9 | پذیرش: 1404/6/8 | انتشار: 1404/6/3

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به علوم زمین خوارزمی می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2025 CC BY-NC 4.0 | Kharazmi Journal of Earth Sciences

Designed & Developed by : Yektaweb