جلد 4، شماره 2 - ( پاییز و زمستان 1397 )                   جلد 4 شماره 2 صفحات 240-213 | برگشت به فهرست نسخه ها

Mehdizadeh A, Vaez Javadi F, Ashouri A, Ghaderi A. Biostratigraphy of the Hojedk Formation in the Kale-shur region, South-West Tabas based on Plant Macrofossils and Analysis of Paleoclimate. KJES 2019; 4 (2) :213-240
مهدیزاده اکرم، واعظ جوادی فاطمه، عاشوری علیرضا، قادری عباس. زیست چینه‌نگاری سازند هجدک در منطقۀ کالشور، جنوب غرب طبس بر مبنای ماکروفسیل‌های گیاهی و تحلیل آب و هوای دیرینه. علوم زمین خوارزمی. 1397; 4 (2) :213-240

1- دانشگاه فردوسی مشهد، دانشکدۀ علوم، گروه زمین‌شناسی
2- دانشگاه تهران، پردیس علوم، دانشکدۀ زمین‌شناسی
3- دانشگاه فردوسی مشهد، دانشکدۀ علوم، گروه زمین‌شناسی ، ashouri@um.ac.ir
سازند هجدک در منطقۀ کالشور شامل تناوبی از ماسه­سنگ­های کوارتزآرنایتیـ آرکوزی با شیل­های خاکستری تیره تا سبز، سیلتستون و میان­لایه­های زغال­سنگ است. این سازند دربر­دارندۀ ماکروفسیل­های گیاهی به نسبت خوب حفظ شده­ای است که در این پژوهش بررسی شده‌اند. تعداد 15 گونه ماکروفسیل گیاهی متعلق به 9 جنس از راسته­های مختلف اکوئی­ستال­ها، فیلیکال­ها، سیکادال­ها و پینال­ها شناسایی شدند. بر این اساس، یک زیست زون تجمعی به‌نام  Nilssonia bozorga- Coniopteris hymenophylloides assemblage zone و سه زیر زیست زون به نام­های زیر­زیست زون Klukia exilis taxon range zone (I)، زیرزیست زون Klukia exilis- Ferizianopteris undulata interval zone (II) و زیر­زیست­زون Ferizianopteris undulata- Equisetites sp. cf. E. columnaris interval zone (III) به‌ترتیب از پایین به بالا تعیین شد. زیست زون­های سازند هجدک در منطقۀ بررسی شده با سایر زیست­زون­های هم‌ارز بازۀ زمانی ژوراسیک میانی در منطقه طبس قابل مقایسه و تطابق هستند. از این‌رو، پراکنش زیست زون فراگیری به‌نام Coniopteris hymenophylloides- Klukia exilis assemblage zone در زمان ژوراسیک در تمام پهنۀ طبس خاطر نشان می­‌شودد. با توجه به حضور گونه­های شاخص Coniopteris hymenophylloides و Klukia exilis، سن آالنین- باژوسین برای این مجموعه فسیلی در نظر گرفته می­شود. پژوهش‌های آماری انجام شده نشان می­دهد راسته­های فیلیکال­ها، سیکادال­ها، پینال­ها و اکوئی­ستال­ها به ترتیب با فراوانی نسبی 08/48 %، 69/32 %، 38/15 % و 85/3 % بیش‌ترین حضور را در مجموعه گیاهی بازۀ زمانی ژوراسیک میانی در منطقه کالشور داشته­اند. هم‌چنین جنس­های Nilssonia، Podozamites، Ferizianopteris  و Lobifolia  به‌ترتیب با فراوانی نسبی 69/32 %، 38/15 %، 54/11 % و 54/11 % بیش‌ترین حضور را در این منطقه داشته­اند. فراوانی نسبی فیلیکال­ها و سیکادال­ها و نیز میانگین عددی تراز گیاهی[1] فلورای کالشور که نمره 33/46 را به‌دست می‌دهد، حاکی از آب و هوای مرطوب و نیمه گرمسیری در این منطقه جغرافیایی در محدوده زمانی آالنین- باژوسین بوده است.

*نویسنده مسئول        ashouri@um.ac.ir
[1]. Floral-gradient score