جلد 3، شماره 1 - ( بهار و تابستان 1396 )                   جلد 3 شماره 1 صفحات 122-113 | برگشت به فهرست نسخه ها

Moumeni Taromsari M, Dehbozorgi M, Ghorbani A, Nozaem R. Relationshiprelationship between aleteration zone and Kalmard fault system in the Ozbak-Kuh area, Central iran. KJES 2017; 3 (1) :113-122
مومنی طارمسری محمد، ده بزرگی مریم، قربانی علی، نوزعیم رضا. ارتباط زون‌های دگرسانی با سامانه گسلی کلمرد در منطقه ازبک‌کوه، ایران مرکزی . علوم زمین خوارزمی. 1396; 3 (1) :113-122

1- دانشگاه خوارزمی تهران
2- دانشگاه خوارزمی تهران ، M_Dehbozorgi@khu.ac.ir
3- دانشگاه تحصیلات تکمیلی صنعتی و فناوری پیشرفته، کرمان

سنجش ‌از دور ابزاری سودمند در شناسایی پدیده‌های زمینی است، در نواحی که سنگ‌ها رخنمون خوبی داشته و پوشش گیاهی اندک باشد، سنجش ‌از دور در شناسایی کانی‌ها و سنگ‌ها و دیگر عوارض زمین‌شناسی کاربرد فراوانی دارد. مناطق دگرسانی به‌طور معمول با کانی‌های مشخصی همراه هستند، در این پژوهش دگرسانی‌ کانی‌های رسی از جمله ایلیت، کائولینیت و دگرسانی کانی‌های گروه اکسید آهن مانند گویتیت، هماتیت و جاروسیت در منطقه ازبک‌کوه بررسی شده است. کوه‌های ازبک‌کوه با راستای شمال شرق- جنوب غرب در ورقه ایران مرکزی در پهنه گسلی کلمرد قرار دارند.  در این پژوهش از تصویر ASTER برای شناسایی کانی‌های گروه اکسید آهن و هیدروکسید آهن در کوه‌های ازبک‌کوه استفاده شد. بدین‌منظور از روش لگاریتم باقی‌مانده برای پیش پردازش و از روش پالایش تطبیق یافته(MF)  برای شناسایی دگرسانی‌ها بهره گرفته شد. سپس نقشۀ دگرسانی مربوط به هریک از این کانی‌ها برای منطقه مطالعاتی تهیه شد، و ارتباط این دگرسانی‌ها با گسل‌های اصلی منطقه ازبک‌کوه تجزیه و تحلیل شد. نتایج حاصل نشان‌دهندۀ ارتباط آشکار دگرسانی‌های استخراج شده با سه گسل اصلی منطقه ازبک‌کوه(F1, F2, F3)  هستند، که در بازدیدهای صحرایی صورت گرفته از منطقۀ بررسی شده، این گسل‌ها اندازه‌گیری و برداشت شدند. روند گسل‌های اندازه‌گیری شده مانند روند اصلی کوه‌های ازبک‌کوه، شمال‌شرق- جنوب‌غرب است و شواهد جنبشی مربوط به این گسل‌ها امتداد لغز راست‌بر با اندکی مؤلفۀ معکوس تشخیص داده شد، که این حرکت مشابه روند اصلی گسل کلمرد در ایران‌مرکزی است و نشان‌گر تأثیر این پهنه گسلی بر فازهای مختلف دگرسانی در منطقه ازبک‌کوه است.

نوع مطالعه: مقاله مروری | موضوع مقاله: تکتونیک
دریافت: 1396/1/23 | پذیرش: 1396/6/20 | انتشار: 1396/6/22