جلد 5، شماره 2 - ( پاییز و زمستان 1398 )                   جلد 5 شماره 2 صفحات 314-293 | برگشت به فهرست نسخه ها

Veiskarami M, Sadeghian M, Payam Shahvali kohshori P, Ghasemi , H, Zhai M. Majerad Gabbrodiorites in the Southeast of Shahrood: Evidence to Starting of Opening of the Supra-Subduction Basin of the Sabzevar Neotethyian Branch in the Middle Jurassic. KJES 2020; 5 (2) :293-314
ویس کرمی مرضیه، صادقیان محمود، شاهولی کوه شوری پیام، قاسمی حبیب الله، ژای مینگو. گابرودیوریت های ماجراد در جنوب شرق شاهرود: شاهدی بر آغاز بازشدگی حوضه سوپراسابداکشن نئوتتیس شاخه سبزوار در ژوراسیک میانی. علوم زمین خوارزمی. 1398; 5 (2) :293-314

1- دانشگاه صنعتی شاهرود، دانشکدۀ علوم زمین، گروه پترولوژی و زمین‌شناسی اقتصادی ، veiskaramim@gmail.com
2- دانشگاه صنعتی شاهرود، دانشکدۀ علوم زمین، گروه پترولوژی و زمین‌شناسی اقتصادی
3- مؤسسه زمین شناسی و ژئوفیزیک آکادمی علوم چین (پکن) و دانشگاه نورث وست (شیان)
مجموعه پی­سنگی دگرگونی- آذرین ماجراد به سن نئوپروتروزوئیک پایانی با روند شمال­خاوری- جنوب­باختری، در 150 کیلومتری جنوب­خاوری شاهرود و در حاشیۀ شمالی پهنه ساختاری ایران مرکزی قرار دارد. همانند دیگر مجموعه­های پی­سنگی جنوب­خاوری شاهرود، در شمال تنگه ماجراد، این مجموعه نیز به‌وسیلۀ چند تودۀ نفوذی گابرودیوریتی کوچک­مقیاس و تعدادی دایک­ دیابازی قطع شده است. در این توده­های گابرودیوریتی، شواهد صحرایی تفریق­یافتگی از گابرو تا تونالیت مشاهده شده است. این گابرودیوریت­ها بافت­های دانه­ای، افیتی، ساب­افیتی و پوئی­کیلیتی را نشان می­دهند و از کلینوپیروکسن اوژیتی، هورنبلند سبز، پلاژیوکلاز و بیوتیت (به‌عنوان کانیهای اصلی) تشکیل شده­اند. ماگمای سازنده این سنگ­ها دارای ماهیت کالک­آلکالن است، از عناصر سنگ­دوست بزرگ ­یون (LILEs) و عناصر خاکی ­نادر سبک (LREEs) غنی­شدگی و از عناصر با قدرت ­میدانی زیاد (HFSEs) و عناصر خاکی ­نادر سنگین (HREEs)  تهی­شدگی نشان می‌دهند. برای اولین­بار سن­سنجی انجام شده به‌روش U-Pb روی زیرکن­های استخراج­شده از گابرودیوریت­های مورد نظر، میانگین سنی پیرامون 166 میلیون­سال (معادل با ژوراسیک ­میانی) برای تشکیل آن‌ها ارئه کرده است. این ماگماها، از ذوب‌بخشی یک منبع گوشته­ای زیرقاره­ای متاسوماتیسم ­شده با ماهیت اولیه اسپینل­لرزولیتی در یک محیط­ کششی درون قاره­ای پشت کمانی واقع روی زون فرورانش حوضه نئوتتیس زاگرس در لبۀ ­شمالی پهنۀ ­ساختاری ایران­ مرکزی در زمان ژوراسیک میانی ایجاد شده­اند.

موضوع مقاله: پترولوژی
دریافت: 1396/10/7 | پذیرش: 1397/9/12 | انتشار: 1398/11/21