جلد 4، شماره 1 - ( بهار و تابستان 1397 )                   جلد 4 شماره 1 صفحات 106-89 | برگشت به فهرست نسخه ها

Provenance rock, weathering conditions and tectonic setting determination of quartzofeldspathic schists from the Sovordydosha valley, the NW of Zayandeh-Rud lake, Sanandaj-Sirjan Zone. KJES 2018; 4 (1) :89-106
ولی پور فرزانه، شبانیان ناهید، داودیان علیرضا، کریمی محسن. تعیین نوع ، شرایط هوازدگی و جایگاه زمین‌ساختی سنگ مادر شیست-های کوارتز-فلدسپاتی دره سوردی‌دوشا، شمال شرق دریاچه زاینده‌رود، پهنه سنندج-سیرجان. علوم زمین خوارزمی. 1397; 4 (1) :89-106

1- دانشگاه شهرکرد
2- دانشگاه شهرکرد ، nahid.shabanian@gmail.com
3- دانشگاه بیرجند
شیست­های کوارتز-فلدسپاتی دره­سوردی دوشا واقع در پهنه برشی شمال­شهرکرد در قسمت مرکزی پهنه سنندج – سیرجان قرار دارند. این سنگ­های دگرگونی بافت لپیدوگرانوبلاستیک نشان می­دهند و فراوان­ترین کانی­های آنها عبارتند از کوارتز، فلدسپار و بیوتیت می­باشد. نمونه­ها در نمودار  log(Na2O/K2O)  در برابر log(SiO2/A12O3) ماهیت گریوک تا شیلی را برای سنگ مادرشان نشان می­دهند. بر اساس مشخصه­های ژئوشیمیایی، مواد منشاء این این سنگ­ها حاصل فرسایش، حمل و نقل و رسوبگذاری سنگ­های فلسیتی آذرین و گرانیتوئیدی تحول یافته هستند. میانگین اندیس­ شیمیایی دگرسانی  CIA و  اندیس­ شیمیایی هوازدگی    CIW علاوه بر نمودار دوبعدی Al/Na در برابر CIA برای سنگ مادر این شیست­های کوارتز-فلدسپاتی، بیانگر هوازدگی متوسط در زمان تشکیل منشا رسوبی آنها می­باشد. رسم نمودار  SiO2در برابر (Al2O3+K2O+Na2O) دیرین آب و هوای منطقه در زمان تشکیل این نهشته­ها را خشک  نشان می­دهد. بر اساس اندیس Mn*  و نسبت U/Th روشن می­شود که محیط رسوبگذاری در گذشته شرایط اکسیدان داشته است. داده­های ژئوشیمیایی جایگاه تکتونیکی حوضه رسوبی تشکیل سنگ مادر این سنگ­ها را در ارتباط با جزایر کمانی قاره­ای و حاشیه قاره­ای فعال آشکار می سازد.

موضوع مقاله: پترولوژی
دریافت: 1396/11/2 | پذیرش: 1397/3/28 | انتشار: 1397/5/2