جلد 5، شماره 2 - ( پاییز و زمستان 1398 )                   جلد 5 شماره 2 صفحات 198-175 | برگشت به فهرست نسخه ها

hadadi M, vahidinia M, mahmudy Gharaie M H, Shafiee Ardestani M. Paleoecology, Microfacies and Depositional Environment of Surgah Formation based on Planktonic Foraminifera in Pol-e-Dokhtar district of Lorestan Province. KJES 2020; 5 (2) :175-198
حدادی محمد، وحیدی نیا محمد، محمودی قرائی محمد حسین، شفیعی اردستانی میثم. پالئواکولوژی، ریز رخساره‌ها و محیط رسوب‌گذاری سازند سورگاه بر مبنای روزن بران پلانکتون در منطقه پلدختر استان لرستان. علوم زمین خوارزمی. 1398; 5 (2) :175-198

1- دانشگاه فردوسی مشهد، دانشکدۀ علوم، گروه زمین‌شناسی،
2- دانشگاه فردوسی مشهد، دانشکدۀ علوم، گروه زمین‌شناسی، ، Vahidinia@ferdowsi.um.ac.ir
3- مؤسسه علم و صنعت مشهد
در این پژوهش پالئواکولوژی و محیط رسوب‌گذاری سازند سورگاه دریکی از چاه‌های میدان نفتی ماله‌کوه، به ضخامت  82 متر با لیتولوژی سنگ آهک رسی، آهک شیلی بامیان لایه‌هایی از سنگ آهک بررسی شده است. بر اساس بررسی روزن بران شناور، سن رسوبات مذکور انتهای تورونین میانی تا سانتونین پیشین تعیین شد. با بررسی آماری گروه‌های مورفوتایپ مربوط به دریاهای برقاره‌ای (ESF)، فرم‌های مربوط به آب‌های کم ژرف (SWF) و فرم‌های مربوط به مناطق ژرف (DWF) مشخص شد که قسمت اعظم فونای این سازند٬ جزو گروه مورفوتایپی مربوط به آب‌های مناطق ژرف و نشان‌دهندۀ شرایط خاص الیگوتروفی بوده است و هم‌چنین بالا بودن نسبت روزن بران شناور به کف‌زی مؤید رسوب‌گذاری در آب‌های نیمه‌عمیق تا عمیق در این زمان است. با بررسی فراوانی Whiteinella وMuricohedbergella   ، میزان نوسانات شوری در چاه مذکور بررسی ‌شده و در محدودۀ انتهای تورونین تا ابتدای سانتونین آب دریا کم‌ترین میزان شوری را دارد. در نهایت 4 ریز رخساره شناسایی ‌شده و بر اساس جای‌گاه رخساره‌ای و زیستی روزن بران پلانکتون سازند مزبور در بخش‌های نیمه‌عمیق تا عمیق رمپ خارجی تا دریای باز گذاشته ‌شده است.

موضوع مقاله: چینه شناسی و فسیل شناسی
دریافت: 1397/8/28 | پذیرش: 1399/1/26 | انتشار: 1398/12/10