جلد 5، شماره 2 - ( پاییز و زمستان 1398 )                   جلد 5 شماره 2 صفحات 248-235 | برگشت به فهرست نسخه ها

Abbasi G, Solgi A, Pour Kermai M, Motamedi H, Farrokhnia A. Sub-Surface Geometry of the Howz Soltan Basin and Northwestern Part of the Zavieh Basin, Central Iran Basin. KJES 2020; 5 (2) :235-248
عباسی گلناز، سلگی علی، پورکرمانی محسن، معتمدی حسین، فرخ نیا علیرضا. هندسۀ زیرسطحی حوضه‌ حوض سلطان و بخش شمال‌غربی حوضۀ زاویه، حوضۀ رسوبی ایران مرکزی. علوم زمین خوارزمی. 1398; 5 (2) :235-248

1- دانشگاه آزاد اسلامی، واحد علوم و تحقیقات، گروه زمین‌شناسی، تهران ، golnaz.abasi@yahoo.com
2- دانشگاه آزاد اسلامی، واحد علوم و تحقیقات، گروه زمین‌شناسی، تهران
3- دانشگاه آزاد اسلامی، واحد تهران شمال، گروه زمین‌شناسی
4- شرکت ملی نفت ایران، مدیریت اکتشاف، اداره زمین‌شناسی، تهران
5- دانشگاه آزاد اسلامی، واحد کرج، گروه زمین‌شناسی
در این پژوهش از خطوط لرزه‌ای، اطلاعات چاه‌های اکتشافی و مشاهدات صحرایی به‌منظور توصیف هندسه ساختاری زیرسطحی و تاریخچۀ زمین‌شناسی دو حوضآ رسوبی واقع در بخش شمال غربی حوضۀ ایران مرکزی (حوضه‌های رسوبی حوض سلطان و زاویه)، در بازه زمانی الیگوسن پسین-پلیوسن بهره گرفته شده است. در حوضۀ رسوبی حوض سلطان، ضخامت سازند قم و بخش زیرین سازند قرمز بالایی به‌وسیلۀ دو گسل عادی دوباره فعال شده یعنی گسل‌های جنوب مره کوه و حوض سلطان کنترل شده است. در دیوارۀ شمالی این حوضه (در ناحیۀ مره‌کوه) نیز تغییر رخساره مشخصی در توالی رسوبی میوسن پیشین، از فرادیواره تا فرودیواره گسل معکوس شمال مره‌کوه وجود دارد. این روند تغییرات از رسوبات کربناته سازند قم (در فرادیواره) به رسوبات غالباً تخریبی سازند قرمز بالایی (در فرودیواره) مشخص می‌کند که گسل شمال مره‌کوه یک گسل عادی است که بعد‌ها دچار فعالیت مجدد شده است. در حوضۀ رسوبی زاویه، توالی الیگوسن- میوسن پیشین به‌سمت مرزهای شمالی و جنوبی حوضه نازک شده و بازتاب‌دهنده‌های لرزه‌ای بخش زیرین توالی، الگوی پیش‌رونده [1](؟) را  با دیوارۀ حوضه نشان می‌دهند. پدیده‌ای که نشان‌دهندۀ نهشته شدن رسوبات روی سطح ناهموار و شیب‌دار دیواره حوضه است. از زمان میوسن پسین یک فاز دگرریختی فشارشی موجب چین‌خوردگی و گسلش توالی سنگی حوضه‌های حوض‌سلطان و زاویه شد. رسوب‌گذاری بخش بالایی سازند قرمز بالایی و واحد پلیوسن هم‌زمان با این دگرریختی است.

[1]. Onlap
متن کامل [PDF 2091 kb]   (618 دریافت)
موضوع مقاله: تکتونیک
دریافت: 1397/11/25 | پذیرش: 1398/10/7 | انتشار: 1398/11/21