جلد 6، شماره 1 - ( بهار و تابستان 1399 )                   جلد 6 شماره 1 صفحات 20-1 | برگشت به فهرست نسخه ها

Aghajani S, Ghasemi Siani M, Emami M H, Lotfi M, Gholizadeh K. Petrography, Geochemistry, Magmatic Evolution and Tectenomagmatic setting of Igneous Rocks Associated with Nikuyeh Epithermal Mineralization (west of Qazvin). KJES 2020; 6 (1) :1-20
آقاجانی سهیلا، قاسمی سیانی مجید، امامی محمد هاشم، لطفی محمد، قلی زاده کاظم. پتروگرافی، ژئوشیمی، تحولات ماگمایی و موقعیت تکتونوماگمایی سنگ های آذرین همراه با کانی سازی اپی ترمال نیکوییه (غرب قزوین). علوم زمین خوارزمی. 1399; 6 (1) :1-20

1- سازمان زمین‌شناسی و اکتشافات معدنی کشور، پژوهشکده علوم زمین
2- دانشگاه خوارزمی، دانشکدۀ علوم زمین ، majid4225@yahoo.com
3- دانشگاه شهید بهشتی تهران، دانشکدۀ علوم زمین، گروه زمین‌شناسی
منطقۀ نیکوییه در جنوب پهنه فلززایی طارم- هشتجین، در پهنه البرز باختری واقع شده است. توده­های نیمه­عمیق الیگومیوسن و سنگ­های آتشفشانی ائوسن میانی با ترکیب داسیت (داسیت هیبریدی) تا آندزیت مهم­ترین واحدهای آذرین همراه با کانی­سازی پلی­متال اپی­ترمال نیکوییه هستند. فازهای آذرین نیمه­عمیق متشکل از سنگ­های مونزودیوریت تا کوارتزمونزونیت و سی­نیت پورفیری (کوارتز سی­نیت) نوع I است و دارای مقدار Na2O+K2O برابر 62/4 تا 9/9 درصد وزنی و مقدار K2O/Na2O برابر 45/0 تا 66/1 هستند. ترکیب شیمیایی سنگ­های آذرین منطقه نیکوییه در رده سنگ‌های متاآلومین، کالک­آلکالن پتاسیم بالا تا شوشونیتی قرار می­گیرد. بافت غربالی و منطقه­بندی نوسانی در پلاژیوکلاز، خوردگی و گردشدگی فنوکریست­ها، وجود گزنومورف‌های کوارتز، منطقه­بندی و ترکیب بایمدال فنوکریست­های کلینوپیروکسن و وجود داسیت هیبریدی و سه ترکیب شیشه متفاوت در آن نشان­دهندۀ عدم تعادل فیزیکوشیمیایی و احتمالاً نتیجه اختلاط ماگمایی است. نمودارهای عنکبوتی نشان می­دهد که سنگ­های آذرین دارای غنی­شدگی LILE و تهی­شدگی در Nb ,Ta و Ti هستند، که این ویژگی­ها از خصوصیات ماگماهای وابسته به پهنه فرورانش است. هم‌چنین بالابودن نسبت­های LILE/HFSE و LREE/HREE، میزان TiO2 کم‌تر از یک درصد و نسبت زیاد Ba/Ta از مشخصات مناطق فرورانش محسوب می­شوند. در نمودارهای محیط تکتونیکی، سنگ­های آتشفشانی منطقه، خصوصیات کالک­آلکالن پتاسیم بالا و سنگ­های نیمه­نفوذی در محدودۀ گرانیتوئیدهای کمان ماگمایی ((VAG واقع می­شوند.

متن کامل [PDF 1954 kb]   (723 دریافت)
نوع مطالعه: مقاله پژوهشی | موضوع مقاله: پترولوژی
دریافت: 1397/12/8 | پذیرش: 1399/2/27 | انتشار: 1399/6/10