جلد 6، شماره 1 - ( بهار و تابستان 1399 )                   جلد 6 شماره 1 صفحات 40-21 | برگشت به فهرست نسخه ها

Ahmadi Comijnay N, Khatib M M, Gholami E, Mirab Shabestari G, Zarrinkoub M H. Investigation on Structural Evolution in Transperssional Zones based on Quantitative data from Measurements of Strain Parameters Case Study: Northern part of Sistan Suture zone, Tutak and Mahirud Regions. KJES 2020; 6 (1) :21-40
احمدی کمیجانی ناصر، خطیب محمد مهدی، غلامی ابراهیم، میراب شبستری غلامرضا، زرین کوب محمدحسین. بررسی تکوین ساختاری پهنه های لغزشی- فشارشی بر مبنای داده های کمی از اندازه‌گیری فراسنج های واتنش (مطالعۀ موردی: بخش شمالی زمین درز سیستان، ناحیۀ ماهیرود و توتک). علوم زمین خوارزمی. 1399; 6 (1) :21-40

1- دانشگاه بیرجند، دانشکدۀ علوم، گروه زمین‌شناسی ، comijany@birjand.ac.ir
2- دانشگاه بیرجند، دانشکدۀ علوم، گروه زمین‌شناسی
واحدهای سنگی دگرریخته ناحیۀ توتک و ماهیرود در شمال پهنۀ زمین­درز سیستان شامل سه گروه واحد سنگی افیولیتی، آذرین و رسوبی است. در این پژوهش بر اساس مقاطع نازک و با استفاده از روش­های Rf و برش زاویه­ای تحلیل واتنش نهایی و تاوایی برروی دو مقطع انجام شد. میانگین شکل بیضیت واتنش (K) برای مقاطع شمالی و جنوبی به‌ترتیب 67/0 و 78/0 محاسبه شده است که نشان از قرارگیری در ناحیۀ واتنش پهن­شدگی بر نمودار فلین اصلاح شده و حاکی از رژیم لغزشی- فشارشی در منطقه است. مقادیر میانگین عدد جنبش شناختی تاوایی مقاطع شمالی و جنوبی به‌ترتیب 51/0 و 71/0 محاسبه شد. هم‌چنین نسبت مؤلفه برش محض و برش ساده 66 درصد به 34 درصد در مقطع شمالی و برای مقطع جنوبی هر دو مؤلفه برش محض و برش ساده 50 درصد است. این امر تأییدی بر پژوهش‌های پیشین در منطقه دارد که از میزان برش ساده با حرکت به سوی بخش شمالی زمین­درز، کاسته می­شود.
موضوع مقاله: تکتونیک
دریافت: 1398/3/24 | پذیرش: 1399/2/30 | انتشار: 1399/6/10