جلد 5، شماره 2 - ( پاییز و زمستان 1398 )                   جلد 5 شماره 2 صفحات 274-249 | برگشت به فهرست نسخه ها

Ghasempour M R, Shabanian N, Davoudian A, Moeinzadeh H. Petrography, Mineral Chemistry and Geothermobarometry of Gabbro-Diorite intrusions from Hurjand Area, NE of Kerman. KJES 2020; 5 (2) :249-274
قاسمپور محمدرضا، شبانیان ناهید، داودیان علیرضا، معین زاده حسام. سنگ نگاری، شیمی کانی و دما فشارسنجی توده  های نفوذی گابرو-دیوریت منطقه حُرجند، شمال شرق کرمان. علوم زمین خوارزمی. 1398; 5 (2) :249-274

1- دانشگاه شهرکرد، دانشکده منابع طبیعی و علوم زمین
2- دانشگاه شهرکرد، دانشکده منابع طبیعی و علوم زمین ، nahid.shabanian@gmail.com
3- دانشگاه شهید باهنر کرمان، گروه زمین‌شناسی
چکیده:   (2047 مشاهده)
سنگ­های گابرو-دیوریتی منطقه حرجند در شمال شرق کرمان و در بلوک پشت بادام از خرده قارۀ ایران مرکزی به درون واحدهای رسوبی سری دزو با سن پرکامبرین-کامبرین نفوذ کرده­اند. کانی­های اصلی این سنگ­ها شامل آمفیبول، پیروکسن و پلاژیوکلاز می­شود و بافت­های گرانولار و پوئی­کلیتیک در آنها غالب هستند. بررسی شیمی کانی­ها نشان می­دهد ترکیب کلینوپیروکسن­های این سنگ­ها از انواع دیوپسید و اوژیت است. پلاژیوکلازها گسترۀ ترکیب شیمیایی بیتونیت (An75.2Ab23.8Or1.1) تا آندزین (An40.2Ab55.9Or3.9) دارند. آمفیبول موجود در این سنگ­ها ماگمایی و کلسیمی و دارای ترکیب شیمیایی مگنزیوهاستنگزیت است. دماسنجی با استفاده از روش میزان تیتانیوم در ترکیب آمفیبول، میانگین دمای تبلور حدود 769 تا 889 درجۀ سانتی­گراد نشان می­دهد. هم‌چنین براساس زمین دماسنجی جفت کانی آمفیبول-پلاژیوکلاز هم‌زیست، دمای بین 793 تا 896 درجۀ سانتی­گراد برای تبلور این دو کانی تعیین شده است. نتایج به‌دست آمده از زمین فشارسنجی نشان از تبلور بلورهای آمفیبول در فشار حدود 3/6 تا 8/8 کیلوبار که معادل با عمقی در حدود 23 تا 30 کیلومتری زمین است. بررسی­های شیمی کانی­ها بیان‌گر تشکیل این سنگ­ها از ماگمایی با سرشت آلکالن تا ساب آلکالن و مرتبط با جای‌گاه زمین­ساختی درون صفحه­ای است.

متن کامل [PDF 2052 kb]   (977 دریافت)
موضوع مقاله: پترولوژی
دریافت: 1398/5/18 | پذیرش: 1398/11/21 | انتشار: 1398/11/21