جلد 6، شماره 1 - ( بهار و تابستان 1399 )                   جلد 6 شماره 1 صفحات 132-109 | برگشت به فهرست نسخه ها

heidari K, nasrabady M, nozaem R. Thermobarometry and Tectonic Setting of Metamorphic Rocks from Ophiolitic Mélange of South Dehshir (SW Yazd). KJES 2020; 6 (1) :109-132
حیدری خدیجه، نصرآبادی محسن، نوزعیم رضا. دما-فشارسنجی و جایگاه تکتونیکی سنگ های دگرگونی ملانژ افیولیتی جنوب دهشیر (جنوب‌باختری یزد). علوم زمین خوارزمی. 1399; 6 (1) :109-132

1- دانشگاه بین لمللی امام خمینی(ره)، دانشکده علوم پایه، گروه زمین شناسی،
2- دانشگاه بین المللی امام خمینی(ره)، دانشکده علوم پایه، گروه زمین شناسی، ، nasrabady@sci.ikiu.ac.ir
3- دانشگاه تهران، پردیس علوم، دانشکدۀ زمین شناسی
ملانژ افیولیتی جنوب دهشیر بخشی از نوار افیولیتی نائین-بافت است. همراه با توالی پوسته­ای و گوشته­ای افیولیت­های جنوب دهشیر، بلوک­هایی از سنگ­های دگرگونی متشکل از آمفیبولیت، پیروکسن-اپیدوت­آمفیبولیت لایه­بندی­دار، گارنت-پیروکسن آمفیبولیت، گارنت-آمفیبول­گنیس و گارنت-اپیدوت­هورنبلندیت برونزد دارند. نتایج دما-فشارسنجی سه نمونه گارنت-پیروکسن آمفیبولیت، گارنت-آمفیبول­گنیس و گارنت-­اپیدوت­هورنبلندیت با یک‌دیگر هم­خوانی داشته و نشان­دهندۀ میانگین دما و فشار 664 درجۀ سانتی­گراد و 8/8 کیلوبار است. شرایط دما و فشار سنگ­های دگرگونی ملانژ افیولیتی جنوب دهشیر با شرایط پهنه­های دگرگونی قاعده­ای دمای بالای سایر زمین­درزهای افیولیتی دنیا مطابقت نشان می­دهد. رابطۀ مکانی نزدیک بین سنگ­های دگرگونی بررسی شده با افیولیت­های هم­جوار، شرایط دما-فشار دگرگونی و شیمی سنگ کل بیان‌گر آن است که این سنگ­ها معرف لیتوسفر اقیانوسی بالای پهنه فرورانش هستند که از رویداد دگرگونی قاعده­ای در جای‌گاه شروع فرورانش، نشأت گرفته­اند.

موضوع مقاله: پترولوژی
دریافت: 1398/10/27 | پذیرش: 1399/6/10 | انتشار: 1399/6/10