جلد 6، شماره 2 - ( پاییز و زمستان 1399 )                   جلد 6 شماره 2 صفحات 481-465 | برگشت به فهرست نسخه ها

Miri E, Kananian A, Badiei A. Phase transfer of Pyrophyllite to Riversideite, Sodic Zeolites and Hibschite Hydrogrossular under Alkaline Hydrothermal Conditions. KJES 2021; 6 (2) :465-481
میری الهه، کنعانیان علی، بدیعی علیرضا. انتقال فاز پیروفیلیت به ریورسایدیت، زئولیت‎های سدیک و هیدروگروسولر هیب‌شیت تحت شرایط گرمابی قلیایی. علوم زمین خوارزمی. 1399; 6 (2) :465-481

1- دانشگاه تهران، پردیس علوم، دانشکدۀ زمین‌شناسی
2- دانشگاه تهران، پردیس علوم، دانشکدۀ زمین‌شناسی ، kananian@ut.ac.ir
3- دانشگاه تهران، پردیس علوم، دانشکدۀ شیمی
در این پژوهش، انتقال فاز پیروفیلیت به زئولیتهای سدیک تا کلسیک و گروه توبرمورایت در حضور محلول‌های NaOH وCaCl2   بررسی شد. آزمایش‌ها در سه مرحله جداگانه تحت شرایط ثابت گرمابی (دمای 150 درجۀ سانتی‌گراد، زمان 72 ساعت) در اتوکلاوهای تفلونی انجام شد. ترکیب شیمیائی نمونۀ اولیه از روش XRF تعیین شد. موفورلوژی و کانی‌شناسی نمونه‌ها به‌ترتیب با (SEM) و (XRD) شناسائی شد. نتایج نشان داد که در غلظت متغیر (1 تا 8 مول برلیتر) NaOH  لوسیت، زئولیت‌های‎ سدیک آنالسیم و سودالیت تشکیل شد. زئولیت‎ کلسیک تحت تأثیر حضور Na+  (5/2- 5/1 مول برلیتر) و Ca+2 (1- 25/0 مول برلیتر) سنتز نشد بلکه ترکیباتی مانند ریورسایدیت، هیبشیت، هالیت، هیدروکسیکانکرینیت و تری‌کالسیلیت تشخیص داده شد. در بیش‌ترین غلظت Ca+2 (1 مول برلیتر)، ریورسایدیت (یکی از اعضای گروه توبرمورایت) و هیبشیت (یک نوع هیدروگروسولر) و در کم‌ترین غلظت Ca+2 (25/0 مول برلیتر) هالیت به‌عنوان محصول اصلی تشکیل شد. غلظت Ca+2 و نسبت یونی Na/Ca از عوامل مهم در سنتز این محصولات هستند.

موضوع مقاله: پترولوژی
دریافت: 1398/11/8 | پذیرش: 1399/12/2 | انتشار: 1399/12/10