جلد 6، شماره 1 - ( بهار و تابستان 1399 )                   جلد 6 شماره 1 صفحات 82-55 | برگشت به فهرست نسخه ها

Pourheidar S Z, Adabi M H, Moussavi Tasooj M R, Sadeghi A. Diagenetic Processes and Geochemical Propertiesof the Elika Formation in Gadamgah Anticline in South of Central Alborz. KJES 2020; 6 (1) :55-82
پورحیدر سیده زهرا، آدابی محمد حسین، موسوی طسوج میر رضا، صادقی عباس. فرایندهای دیاژنزی و ویژگی‌های ژئوشیمیایی نهشته‌های سازند الیکا در تاقدیس قدمگاه در جنوب البرز مرکزی. علوم زمین خوارزمی. 1399; 6 (1) :55-82

1- دانشگاه شهید بهشتی، دانشکدۀ علوم زمین، گروه حوضه‌های رسوبی و نفت
2- دانشگاه شهید بهشتی، دانشکدۀ علوم زمین، گروه حوضه‌های رسوبی و نفت ، m-adabi@sbu.ac.ir
سازند کربناته الیکا بخش اعظم رسوبات سیستم تریاس در حوضۀ رسوبی- ساختاری البرز را تشکیل می‌دهد. در این پژوهش فرایندهای دیاژنزی و ویژگی‌های ژئوشیمیایی این سازند به ستبرای 746 متر در برش شهمیرزاد در بخش جنوبی البرز مرکزی مطالعه و بررسی شده است. فرایندهای سیمانی شدن، میکرایتی شدن، نئومورفسیم، انحلال، فشردگی، دولومیتی شدن، ددولومیتی شدن، ایجاد درزه و شکستگی، پیریتی‌شدن و سیلیسی شدن، رسوبات کربناته سازند الیکا را در مناطق بررسی شده تحت تأثیر قرار داده‌اند. بر اساس پژوهش‌های پتروگرافی (اندازه بلور و فابریک) دولومیت‎های سازند الیکا به پنج گروه بسیار ریزبلور، ریزبلور، متوسط‌بلور، سیمان دولومیتی و دولومیت زین اسبی[1] تقسیم می‎شوند. تمامی این دولومیت‌ها در مراحل اولیه و تأخیری دیاژنز تشکیل شده‌اند. دولومادستون‌ها (دولومیکرایت) را می‌توان به مدل سبخایی نسبت داد و دولومیت‌های نوع دوم و سوم بر اساس مدل زون مخلوط تشکیل شده‌اند و برای دولومیت‌های نوع چهارم و پنجم نیز مدل تدفین پیشنهاد شده است. به‌طورکلی فرایندهای دیاژنتیکی در سه محیط دیاژنزی دریایی، متئوریک و تدفینی انجام شده‌اند. نتایج تجزیۀ عنصری و ایزوتوپی سنگ‌های بررسی شده نشان‌دهندۀ تأثیر فرایندهای محیط‌های دیاژنزی به‌ویژه متئوریک و تدفین در یک سیستم دیاژنتیکی نیمه بسته بوده است و بر اساس نسبت Sr/Na، به احتمال زیاد کانی‌شناسی اولیه سازند الیکا آراگونیتی است.

[1]. Saddle

موضوع مقاله: رسوب شناسی و سنگ شناسی رسوبی