جلد 6، شماره 1 - ( بهار و تابستان 1399 )                   جلد 6 شماره 1 صفحات 150-133 | برگشت به فهرست نسخه ها

Dolati A, Behrooz A, Shahidi A. Orientation of Cambrian-Devonian Extension Phase in the Eastern Alborz: Paleostress Analysis on the Growth Fault Data. KJES 2020; 6 (1) :133-150
دولتی اصغر، بهروز امین، شهیدی علیرضا. جهت‌گیری فاز کششی کامبرین-دونین البرز خاوری: تجزیه و تحلیل تنش دیرین روی داده‌های گسل‌های رشدی. علوم زمین خوارزمی. 1399; 6 (1) :133-150

1- دانشگاه خوارزمی، دانشکدۀ علوم زمین ، dolati@khu.ac.ir
2- دانشگاه خوارزمی، دانشکدۀ علوم زمین
3- سازمان زمین شناسی و اکتشافات معدنی کشور
کمربند کوهزایی البرز حاصل برخورد بین صفحات ایران مرکزی در جنوب و اوراسیا درشمال از زمان تریاس است. بررسی رخساره‌ای سنگ‌های رسوبی به‌همراه ژئوشیمیایی سنگ‌های آتشفشانی موجود در سازندهای پالئوزوییک البرز و ایران مرکزی دلالت بر رسوب‌گذاری در یک محیط آرام و کم‌عمق ریفتی و حاشیۀ غیرفعال گندوانا است. این پژوهش، جهت‌گیری تنش‌ها دیرین را بر اساس مشخصات هندسی و جنبشی گسل‌ها برای سه دوره کامبرین، اردویسین و دونین در البرز خاوری انجام داده است. از آن‌جاکه رویداد‌های مختلف تکتونیکی پس از پالئوزوئیک در البرز اثرگذار بوده است، از این‌رو، تنها داده‌های گسلی استفاده شده است که در زمان رسوب‌گذاری تشکیل شده و پس از آن به‌وسیلۀ تکتونیک بعدی دوباره غیرفعال شده است، برای تجزیه و تحلیل تنش دیرین استفاده شده است. در مجموع 19 ایستگاه مشتمل بر 297 داده گسلی در گسترۀ شمال دامغان-شاهرود برای تجزیه و تحلیل تنش دیرین استفاده شده است. داده‌های گسلی برداشت شده حول محور چین‌خوردگی‌های موجود به حالت اولیه برگردانده شده و به‌وسیلۀ نرم‌افزار FSA پردازش شده است. تمامی ایستگاه‌ها رژیم تکتونیکی کششی را با جهت‌گیری تقریباً شمالی-جنوبی نشان داده است.

موضوع مقاله: تکتونیک
دریافت: 1399/1/18 | پذیرش: 1399/6/2 | انتشار: 1399/6/10