جلد 6، شماره 2 - ( پاییز و زمستان 1399 )                   جلد 6 شماره 2 صفحات 464-445 | برگشت به فهرست نسخه ها

Mousavi S, Shahrokhi S, Zareisahamieh R. Mineral chemistry of tourmaline and comparison of its types in pegmatites of Zamanabad Area, Hamadan province. KJES 2021; 6 (2) :445-464
موسوی سارا، شاهرخی سیدوحید، زارعی سهامیه رضا. شیمی‌کانی تورمالین و مقایسه انواع آن در پگماتیت‌های منطقه زمان‌آباد، استان همدان. علوم زمین خوارزمی. 1399; 6 (2) :445-464

1- دانشگاه آزاد اسلامی واحد خرم آباد، دانشکدۀ علوم پایه، گروه زمین‌شناسی
2- دانشگاه آزاد اسلامی واحد خرم آباد، دانشکدۀ علوم پایه، گروه زمین‌شناسی ، vahid.shahrokhi@Gmail.com
3- دانشگاه لرستان، دانشکدۀ علوم پایه، گروه زمین‌شناسی
ناحیۀ زمان‌آباد در جنوب استان همدان واقع شده است و به زون ماگمائی-دگرگونی سنندج-سیرجان تعلق دارد. واحد‌های سنگی موجود شامل اسلیت، فیلیت، شیست‌های آندالوزیت-گارنت‌دار، شیست‌های سیلیمانیت‌دار، هورنفلس، واحد پگماتیتی و آبرفت‌های عهد حاضر است. مهم‌ترین واحد زمین‌شناسی موجود تودۀ گرانیتوئیدی الوند به سن ژوراسیک میانی است. حضور تورمالین‌های با چندرنگی قهوه‌ای-سبز و تورمالین‌های خودشکل آبی‌رنگ احتمالاً از نوع ایندیکولیت از مشخصات بارز تورمالین‌های ناحیۀ زمان‌آباد هستند. بر اساس آنالیز الکترون‌میکروپروب انجام شده روی کانی تورمالین و به‌کمک نمودارهای مختلف می‌توان گفت که تورمالین موجود در پگماتیت‌های گرانیتی از نوع شورل و تعداد اندکی نیز از نوع فوئیتیت بوده است، ضمناً تورمالین‌های موجود در پگماتیت هورنفلس‌ها از نوع شورل و تعدادی نیز تمایل به قطب دراویت دارند. بر اساس پژوهش‌های انجام شده تورمالین موجود در پگماتیت‌های گرانیتی از نوع قلیائی و جایگاه خالی و تورمالین موجود در پگماتیت‌های هورنفلس‌ها از نوع قلیائی هستند. ویژگی‌های متعدد تورمالین متعلق به پگماتیت‌های گرانیتی از قبیل خودشکلی، وجود نداشتن زون‌بندی شیمیائی، زیاد بودن مقدار Al و Fe/Fe+Mg، نقصان در جایگاه X تورمالین‌‌ها و وجود سنگ میزبان گرانیتوئیدی فقیر از Li و پگماتیت و آپلیت­های وابسته به آن حاکی از ماگمایی بودن آنها است. هم‌چنین قلیائی بودن، نبود نقصان در جایگاه X، مقدار بالای منیزیوم، پائین بودن مقدار Al و Fe/Fe+Mg در تورمالین موجود در پگماتیت هورنفلس‌ها و وجود سنگ میزبان از نوع متاپلیت­های فقیر از Ca، متاپسامیت­ها و سنگ­های کوارتز-تورمالینی نشان‌دهندۀ گرمابی بودن این مجموعه است.

موضوع مقاله: پترولوژی
دریافت: 1399/1/28 | پذیرش: 1399/10/2 | انتشار: 1399/12/10