جلد 6، شماره 2 - ( پاییز و زمستان 1399 )                   جلد 6 شماره 2 صفحات 264-255 | برگشت به فهرست نسخه ها

Goshtasbi K, nikkah M, ahangari K. Calculation of Felicity ratio for phyllites specimens with different angles of anisotropy under uniaxial loading. KJES 2021; 6 (2) :255-264
خرقانی مهدی، گشتاسبی کامران، نیکخواه مجید، آهنگری کاوه. محاسبۀ نسبت فلیسیتی برای نمونه‌ فیلیت با زاویه های آنیزوتروپی مختلف در آزمایش تک‌محوره. علوم زمین خوارزمی. 1399; 6 (2) :255-264

1- گروه مهندسی معدن، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد علوم تحقیقات، تهران، ایران
2- دانشگاه تربیت مدرس، گروه مهندسی معدن ، goshtasb@modares.ac.ir
3- دانشگاه صنعتی شاهرود، دانشکدۀ معدن، نفت و ژئوفیزیک
استفاده از پدیدۀ اثر کایزر طی آزمایش انتشار آکوستیک یک روش نوین به‌منظور محاسبۀ میزان تنش برجا در سنگ است که به‌علت کاهش چشم‌گیر در هزینه‌ و زمان محاسبه تنش برجا، استفاده روزافزونی داشته است. نسبت فلیسیتی معیار دقیق و مناسبی برای بررسی میزان دقت و وضوح در محاسبه اثر کایزر است. عوامل متعددی بر دقت محاسبۀ تنش اثر کایزر تأثیر دارند. این مقاله تأثیر آنیزوتروپی روی اثر کایزر در سنگ را بررسی می­کند. بدین‌منظور انتشار آکوستیک روی نمونه‌های تک‌محوره از جنس فیلیت با زوایای آنیزوتروپی مختلف ارزیابی می‌شود. اثر کایزر سنگ فیلیت برای زوایه­های 0، 30، 60 و 90 درجه محاسبه می­شود. نتایج آزمایش نشان می­دهند که در همۀ نمونه‌ها با زوایای آنیزوتروپی مختلف میزان نسبت فلیسیتی به یک نزدیک است و مقادیر نسبت فلیسیتی در زوایای مختلف آنیزوتروپی اختلاف چندانی با یک‌دیگر ندارند. هم‌چنین دقت آزمایش‌های تک‌محوره برای تعیین اثر کایزر بالا  است.
موضوع مقاله: زمین‌شناسی مهندسی
دریافت: 1399/4/7 | پذیرش: 1399/12/2 | انتشار: 1399/12/10