جلد 7، شماره 1 - ( بهار و تابستان 1400 )                   جلد 7 شماره 1 صفحات 38-25 | برگشت به فهرست نسخه ها

Otari M, Khanehbad M, Mahboubi A, Moussavi-Harami R. Geochemical assessment and pollution of heavy elements in the Revenj River sediments in the northwest of Torbat-e-Jam. KJES 2021; 7 (1) :25-38
اطاری مجید، خانه باد محمد، محبوبی اسداله، موسوی حرمی رضا. ارزیابی ژئوشیمیایی و آلودگی عناصر سنگین رسوبات رودخانه رونج واقع در شمال غرب تربت جام. علوم زمین خوارزمی. 1400; 7 (1) :25-38

1- دانشگاه فردوسی مشهد، دانشکدۀ علوم، گروه زمین‌شناسی، ایران
2- دانشگاه فردوسی مشهد، دانشکدۀ علوم، گروه زمین‌شناسی، ایران ، mkhanehbad@ferdowsi.um.ac.ir

در این پژوهش به بررسی آلودگی رسوبات رودخانه رونج به عناصر سنگین پرداخته شده است. حوضه آبریز رونج به مساحت 131 کیلومترمربع و به شکل کشیده در 20 کیلومتری شهرستان تربت جام (شمال شرق ایران) قرار دارد. به منظور بررسی آلودگی رسوبات به عناصر سنگین، 15 نمونه از رسوبات منطقه برداشت و مورد آنالیز ICP-MS قرار گرفت. به منظور پایش آلودگی رسوبات رودخانه رونج به عناصر سنگین از شاخص غنی شدگی و ضریب آلودگی استفاده شد. کروم با غنی شدگی کم و آهن و نیکل بدون غنی شدگی رفتار ژئوشیمیایی مشابه داشته و از هوازدگی و فرسایش واحد های سنگی اولترامافیک سرچشمه گرفته و آلودگی کم ایجاد کرده است. آرسنیک و سرب آلودگی کم و مس آلودگی متوسط در منطقه دارد. سازند شمشک منجر به تمرکز آلودگی آرسنیک و سرب در ابتدای حوضه آبریز رونج گردیده است. عبور شاخه های فرعی از روی واحد های گرانیتی و تلاقی این شاخه های فرعی در انتهای حوضه آبریز با رودخانه رونج منجر به غنی شدگی بالا و آلودگی مس و سرب در رسوبات انتهای حوضه آبریز گردیده است. شاخص بار آلودگی نیز تمرکز آلودگی در ابتدا و انتهای حوضه آبریز را نشان می دهد که در جهت تایید شاخص های قبلی است.

موضوع مقاله: زمین‌شناسی زیست‌محیطی
دریافت: 1399/4/25 | پذیرش: 1399/12/18 | انتشار: 1400/5/10