جلد 7، شماره 2 - ( پاییز و زمستان 1400 )                   جلد 7 شماره 2 صفحات 285-270 | برگشت به فهرست نسخه ها

Ekhlaspour P, Abbasnejad A, Nemati M. Earthquake hazard zoning in Kerman Province using GIS and Fuzzy Logic method. KJES 2022; 7 (2) :270-285
اخلاص پور پیام، عباس نژاد احمد، نعمتی مجید. بررسی خطر زمین‌لرزه استان در کرمان با کاربرد سامانه اطلاعات جغرافیایی و به‌کارگیری روش منطق فازی. علوم زمین خوارزمی. 1400; 7 (2) :270-285

1- دانشگاه باهنر
2- دانشگاه باهنر ، nematimajid_1974@uk.ac.ir
این پژوهش برای بررسی خطر زمین‌لرزه در استان کرمان، با به‌کارگیری سامانه اطلاعات جغرافیایی[1] و به‌کمک روش منطق[2] فازی انجام گرفته است. نخست، معیارهای لازم مانند گسل‌های جنبا، زمین‌لرزه‌های تاریخی، پیش‌دستگاهی و دستگاهی، سازوکار زمین‌لرزه‌های دستگاهی، زمین‌ریخت‌شناسی (ارتفاع و شیب)، استحکام مواد بستری و زمین‌ساخت[3] جنبا در گستره استان کرمان و هم‌چنین زیرمعیارهای آن‌هاکه در پهنه‌بندی خطرزمین‌لرزه دخیل بوده‌اند، بررسی و ارزیابی شده و به لایه‌های اطلاعاتی در محیط سامانه اطلاعات جغرافیایی تبدیل گردیدند. اولویت زیرمعیارهایی چون درازا، سازوکار و جنبش گسل و هم‌چنین بزرگا و ژرفای زمین‌لرزه‌ها برای نخستین بار، درتهیه نقشه پهنه‌بندی خطر زمین‌لرزه توسط روش فازی رعایت شده است. کاربرد منطق فازی در برآورد خطر زمین‌لرزه، یعنی، وزن‌دهی لایه‌های اطلاعاتی و اولویت‌دهی به آن‌ها، به‌کمک روش منطق فازی و به‌کارگیری نرم‌افزار‌های ArcGIS و Expert Choice صورت گرفت. در پایان، لایه‌های اطلاعاتی به‌دست آمده در محیط نرم‌افزار ArcGIS هم‌آمیخت ‌شده و گستره‌های گوناگون استان از دیدگاه خطر زمین‌لرزه، در نقشه پهنه‌بندی خطر زمین‌لرزه استان کرمان به گستره‌هایی با خطر لرزه‌ای خیلی زیاد (نوار کوه‌بنان- لکرکوه- گلباف - بم و گستره‌های بردسیر و ریگان)، گستره‌هایی با خطر متوسط (شهربابک، سیرجان و رفسنجان) تا گستره‌های کم‌خطر (باختر استان، لوت و جازموریان) دسته‌بندی شدند.

[1] Geographical Information System (GIS)
[2]  Fuzzy Logic
[3] Tectonic