جلد 7، شماره 2 - ( پاییز و زمستان 1400 )                   جلد 7 شماره 2 صفحات 249-225 | برگشت به فهرست نسخه ها

Mohammadi M, Nabatian G, Honarmand M, Ebrahimi M, Haji Abolfath A. Petrography and mineral chemistry of volcanic host rocks in the Dohneh Cu mineralization, NE Zanjan. KJES 2022; 7 (2) :225-249
محمدی معصومه، نباتیان قاسم، هنرمند مریم، ابراهیمی محمد، حاجی ابوالفتح علی. سنگ نگاری و شیمی کانی سنگ های آتشفشانی میزبان کانه زایی مس دهنه، شمال خاور زنجان. علوم زمین خوارزمی. 1400; 7 (2) :225-249

1- دانشگاه زنجان
2- دانشگاه زنجان ، gh.nabatian@znu.ac.ir
منطقه دهنه در شمال­خاور زنجان و در پهنه البرز­باختری- آذربایجان و زیرپهنه طارم قرار دارد. واحدهای سنگی رخنمون یافته در منطقه دهنه، شامل واحدهای آتشفشانی- رسوبی و آتشفشانی ائوسن (معادل سازند کرج) هستند که عمدتاً متشکل از واحدهای توفی به دو صورت لیتیک کریستال­توف و کریستال­لیتیک­توف و جریان‌های گدازه‌ بازالتی (بازالت آمیگدالوئیدال و بازالت پورفیریتیک) می­باشند. کانی­های تشکیل دهنده بازالت‌های منطقه دهنه شامل کانی­های پلاژیوکلاز، پیروکسن و الیوین می­باشند. کانی­های ثانویه قابل مشاهده در بازالت­ها نیز شامل کلریت، زئولیت، کربنات (کلسیت)، اپیدوت، سرپانتین و اکسیدهای آهن هستند. کانی‌های اپک و آپاتیت نیز از کانی­های فرعی در این سنگ­ها به­شمار می­روند. داده­های حاصل از تجزیه ریزکاو الکترونی حاکی از آن است که در واحدهای بازالتی منطقه، ترکیب پیروکسن­ها از نوع کلسیم- منیزیم- آهن­دار (فقیر از سدیم) بوده، عمدتاً از نوع دیوپسید، اوژیت و به مقدار کمتر کلینوانستاتیت هستند. ترکیب فلدسپات‌ها نیز از نوع لابرادوریت و سانیدین می­باشند. بر اساس آنالیزهای ریزکاو الکترونی بر روی کلریت­ها، ترکیب آنها منیزیم­دار بوده و در دسته دیابانتیت و پنینیت قرار می­گیرند. علاوه بر این، کلریت­ نوع کلینوکلر نیز براساس مطالعات XRD در این منطقه شناسایی شده است. نتایج حاصل از تجزیه ریزکاو الکترونی برروی زئولیت­ها نشان می­دهد که ترکیب این کانی­ها در منطقه دهنه، از نوع زئولیت­های کم سیلیس تا سیلیس متوسط می­باشد. زئولیت­ نوع ناترولیت (زئولیت سدیم­دار) نیز براساس مطالعات  XRDدر این منطقه شناسایی شده است. ترکیب شیمیایی پیروکسن­های منطقه دهنه، بیانگر تبلور آنها در فشارهای کمتر از 5 کیلوبار از ماگماهای آلکالن تا ساب‌آلکالن در محیط­های پشت قوسی و مرتبط با فرورانش می‌باشد.
متن کامل [PDF 1962 kb]   (184 دریافت)
موضوع مقاله: زمین شناسی اقتصادی
دریافت: 1400/9/27 | پذیرش: 1401/4/5 | انتشار: 1401/8/3