نشریه  "علوم زمین خوارزمی"   با   تغییر  در  برخی   رویکردها    با  هدف  اعتلای  بیش از  پیش  و  افزایش رضایتمندی   مخاطبان  از مقالات پربار   پژوهشگران ارجمند استقبال می‌نماید

جلد 9 - شماره 2 - پاییز و زمستان                   برگشت به فهرست مقالات | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


1- دانشگاه تهران
2- دانشگاه تهران ، kananian@ut.ac.ir
3- دانشگاه فردوسی مشهد
چکیده:  
سنگ­های آتشفشانی پر پتاسیم شبه جزیره اسلامی (آتشفشان سارای) در شمال غرب کمربند ماگمایی ارومیه- دختر واقع شده­اند. گدازه­ های فونولیتی حاوی زینولیت، بخش قابل ملاحظه ­ای از سنگ­های آتشفشانی ناحیه را دربر می­گیرند. انواع زینولیت در این سنگ­ها به دو گروه زینولیت­هایی با ترکیب معادل بازالت و تراکی­ آندزیت قابل تقسیم­ اند. فنولیت­ها و هر دو نوع زینولیت، غنی­ شدگی ازLREE  و الگوی کمابیش مسطح ازHREE  در کنار بی­ هنجاری منفی Eu, Ta, Nb و Ti و بی­ هنجاری مثبت Th, Ba, Rb و  K نشان می­دهند. این نمونه­ ها همگی ماهیت کالک­ آلکالن پتاسیم بالا دارند و در یک محیط کمانی پس از برخورد شکل گرفته­ اند. کلینوپیروکسن­های فنولیت­های میزبان در فشار متوسط تا بالا (6 تا 15 کیلوبار) و دمای 1200 تا 1300 درجه سانتی­گراد متبلور شده ­اند در حالی که کلینوپیروکسن­ها در زینولیت­های بازالتی در فشار 2 تا 5 کیلوبار، دمای 1100 تا 1150 درجه سانتی­گراد و در زینولیت­های تراکی­ آندزیتی در فشار 6 تا 10 کیلوبار و دمای 1150 تا 1200 درجه سانتی­گراد متبلور شده ­اند. به عبارتی دما و فشار تبلور دیوپسید در زینولیت­ها کمتر از سنگ میزبان فنولیتی آنها است و لذا با توجه به عدم وجود شواهدی چون ذوب شدگی، انحلال، حضور زینوکریست و یا تجمع ریزبلور­ها در مرز کانی­ها و محل تماس زینولیت و ماگمای میزبان، به نظر می­رسد که زینولیت­ها در مسیر صعود ماگما، از دیواره­ ها جدا و توسط ماگما به سطح منتقل شده باشند.
     
موضوع مقاله: پترولوژی
دریافت: 1400/10/8 | پذیرش: 1400/12/7 | انتشار: 1401/4/5

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به علوم زمین خوارزمی می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2023 CC BY-NC 4.0 | Kharazmi Journal of Earth Sciences

Designed & Developed by : Yektaweb