جلد 7، شماره 2 - ( پاییز و زمستان 1400 )                   جلد 7 شماره 2 صفحات 119-131 | برگشت به فهرست نسخه ها

Sarkheil H, Shirkhani D, Azimi Y, Talebi A. Identification of natural radon gas emission zones in Mashhad and implementing its pollution reduction system at the site-scale. KJES 2022; 7 (2) :131-119
سرخیل حمید، شیرخانی داریوش، عظیمی یوسف، طالبی احمد. شناسایی مناطق با انتشار گاز رادون طبیعی شهر مشهد و اجرای سیستم کاهش آلودگی آن در مقیاس سایت. علوم زمین خوارزمی. 1400; 7 (2) :131-119

1- دانشگاه خوارزمی ، sarkheil@khu.ac.ir
2- ددانشکده محیط زیست
3- پژوهشکده محیط زیست و توسعه پایدار
4- دانشکده محیط زیست
انتشار طبیعی گاز رادون یک پدیده نوظهور است که شیوه زندگی مدرن آن را به یک خطر بالقوه برای انسان تبدیل کرده است. گازی است که شاخصه قابل‌درک فیزیکی ندارد و برای انسان قابل حس یا مشاهده نیست. بنابراین، بسیار خطرناک‌تر از سایر آلاینده­های گازی است. این گاز طبیعی در داخل ساختمان­ها، هم از جنبه ساختار زمینی که بر روی آن ساخته‌شده است و هم ازنظر ترکیب مصالح ساخت، می­تواند تجمع یابد. امروزه کشورهای توسعه‌یافته جهان اطلس‌های رادون را در مکان­های مهم و شهرهای بزرگ خود تهیه نموده­اند. مشهد به‌عنوان دومین شهر مهم کشور، یکی از توریستی­ترین شهرهای ایران محسوب می‌شود، و دارای اهمیت دوچندانی است. در این مطالعه، با در نظر گرفتن وضعیت زمین‌شناسی آن، در کل مناطق شهری مشهد گاز رادون اندازه­گیری شده و با استفاده از نرم‌افزارArc GIS ، نقشه­ های پهنه‌بندی انتشار رادون طبیعی در مقیاس­ های شهری و زمین‌شناسی تهیه گردید. در ادامه، یک واحد مسکونی دریکی از مناطق بحرانی با انتشار طبیعی گاز رادون، انتخاب و یک روش اصلاحی برای کاهش رادون برای آن سازه اتخاذ شد. روش­های اعمال‌شده بر روی سازه موردنظر، قادر به کاهش قابل‌توجه گاز رادون به میزان 27 تا 50 درصد بوده است. با توجه به اینکه انتشار طبیعی رادون از سنگ‌ها و شکستگی­های زیرسطحی در تمام نقاط جهان وجود دارد. بنابراین شناسایی مناطق بحرانی (با انتشار طبیعی بالای رادون) می­تواند اقدامات کنترلی ویژه­ای را در ساختمان‌های محلی انجام دهد که خطرات این گاز طبیعی را کاهش می­دهد.
موضوع مقاله: زمین‌شناسی زیست‌محیطی
دریافت: 1400/10/16 | پذیرش: 1401/3/1 | انتشار: 1401/4/5