جلد 8، شماره 2 - ( پاییز و زمستان 1401 )                   جلد 8 شماره 2 صفحات 93-62 | برگشت به فهرست نسخه ها

Khalili R, Torabi G. Petrology of Eocene dacites and rhyolites from the Gooreh Mountain (NW of Anarak, Isfahan Province). KJES 2023; 8 (2) :62-93
خلیلی راضیه، ترابی قدرت. سنگ‌شناسی داسیت‌ها و ریولیت‌های ائوسن کوه گوره (شمال غرب انارک، استان اصفهان). علوم زمین خوارزمی. 1401; 8 (2) :62-93

1- دانشگاه اصفهان
2- دانشگاه اصفهان ، Torabighodrat@sci.ui.ac.ir
کوه گوره در حدود 55 کیلومتری شمال ‌غرب شهر انارک (شمال شرق اصفهان) و در حاشیه غربی خرد قاره شرق - ایران مرکزی (غرب بلوک یزد) قرار دارد. بررسی‌های صحرایی نشان می‌دهد که سنگ‌های آتشفشانی ائوسن در این منطقه دارای دو لیتولوژی داسیت (خاکستری) و ریولیت (روشن رنگ) هستند. گدازه‌های داسیتی، ریولیت‌ها را قطع کرده و از آن‌ها جوان‌تر هستند. مطالعات پتروگرافی حاکی از آن است که داسیت‌ها، دارای کانی‌های اصلی پلاژیوکلاز (لابرادوریت و بیتونیت)، کلینوپیروکسن (اوژیت) و کوارتز بوده، و ریولیت‌ها دارای کانی‌های اصلی پلاژیوکلاز، سانیدین و کوارتز می‌باشند. کلریت، کلسیت، هماتیت و لیمونیت کانی‌های ثانویه­ موجود در این دو گروه سنگی هستند که از دگرسانی کلینوپیروکسن، پلاژیوکلاز و مگنتیت حاصل شده‌اند. بافت‌‌های اصلی این سنگ‌ها پورفیریتیک، گلومروپورفیریتیک، آنتی ‌راپاکیوی، غربالی و پوئی‌کیلیتیک می‌باشد. در داسیت‌ها، ترتیب تبلور کانی‌ها به صورت مگنتیت، کلینوپیروکسن، پلاژیوکلاز و کوارتز است و در ریولیت‌ها نیز ترتیب تبلور به صورت پلاژیوکلاز، سانیدین و کوارتز می‌باشد. نتایج آنالیزهای ژئوشیمیایی نمونه‌های سنگ کل نشان می‌دهد که سنگ‌های ولکانیک ائوسن کوه گوره دارای ترکیب داسیت و ریولیت هستند. ماگمای سازنده این سنگ­ها ماهیت ساب­‌آلکالن داشته و جزء سری کالک‌­آلکالن می‌باشد. نمودارهای بهنجارسازی سنگ‌های ولکانیک کوه گوره نسبت به ترکیب کندریت و گوشته اولیه، نشان می‌دهد که این سنگ‌ها از نظر LREEها و LILEها غنی بوده و فقیر از عناصر HFS مانند Ti, Nb, Ta (TNT) می‌باشند. آنومالی منفی TNT در این سنگ‌ها احتمالا بیانگر ماگماتیسم مرتبط با کمان‌های آتشفشانی و مناطق فرورانش است. این سنگ‌ها، از نظر ترکیب شیمیایی شبیه سنگ‌های معمول یک کمان ماگمایی هستند. تصور بر این است که با آبزدایی اسلب فرورونده و ذوب بخشی پریدوتیت‌های گوه گوشته‌ای، یک مذاب بازیک ایجاد شده که با صعود به سمت بالا و جایگیری در افق‌های زیرین و میانی پوسته قاره­ای باعث ذوب آمفیبولیت‌ها گردیده است. مذاب‌های اسیدی حاصل شده در نهایت در مسیر گسل‌ها و زون‌های برشی به صورت گدازه به سطح زمین رسیده است.
نوع مطالعه: مقاله پژوهشی | موضوع مقاله: پترولوژی
دریافت: 1401/2/3 | پذیرش: 1401/11/11 | انتشار: 1401/12/26