جلد 9، شماره 1 - ( بهار و تابستان 1402 )                   جلد 9 شماره 1 صفحات 115-95 | برگشت به فهرست نسخه ها

Mehdipour V, Rabbani A R, Kadkhodaie A. Determination of the heterogeneity index based on petrophysical and image logs in the Sarvak reservoir of an oilfield located in the Dezful Embayment. KJES 2023; 9 (1) :95-115
مهدی پور ولی، ربانی احمد رضا، کدخدایی علی. تعیین شاخص‌های ناهمگنی پتروفیزیکی براساس نگارهای متداول و تصویرگر در مخزن سروک در یکی از میادین نفتی فروبار دزفول. علوم زمین خوارزمی. 1402; 9 (1) :95-115

1- دانشگاه صنعتی امیرکبیر
2- دانشگاه صنعتی امیرکبیر ، rabbani@aut.ac.ir
3- دانشگاه تبریز
در این مطالعه مخزن سروک یکی از میادین نفتی فربار دزفول از نظر ناهمگنی مورد مطالعه قرار گرفت. عوامل متعدد زمین­ شناسی در سازندهای کربناته نظیر سازند سروک باعث بروز ناهمگنی می‌شوند که به ­طور مسلم تاثیر به­ سزایی بر روی پارامترهای پتروفیزیکی و سایر خصوصیات مخزنی دارد. شاخص ناهمگنی از دیدگاه پتروفیزیکی با استفاده از نگارهای متداول پتروفیزیکی، یا نگار پیشرفته تصویری FMI قابل بررسی می­ باشد. در این مطالعه، شاخص ناهمگنی با استفاده از دو روش در دو چاه میدان مورد مطالعه مورد بررسی و مقایسه قرارگرفت. شاخص ناهمگنی در رویکرد اول با استفاده از معیارهای سنجش متداول اعم از ضریب دکسترا-پارسون، ضریب لورنز و ضرایب تغییرات تخلخل و تراوایی بر روی نگارهای متداول محاسبه گردید. مقدار این شاخص، در رویکرد دوم براساس نگار تصویرگر پیشرفته و با استفاده از شاخص جورشدگی انجام گرفت. براساس این مطالعه، مشخص گردید، ضریب همبستگی بالایی مابین ضرایب تغییرات تخلخل و تراوایی و ضریب لورنز با شاخص جورشدگی نگار تصویرگر در چاه­ های مورد مطالعه وجود دارد (حداکثر 60 درصد). با توجه مقادیر محاسبه شده شاخص جورشدگی نگار تصویرگر به عنوان شاخص ناهمگنی، زون LSB2 مخزن سروک کمترین مقدار ناهمگنی و زون LSG بیشترین مقدار ناهمگنی را دارد. دلیل بروز ناهمگنی در این سازند و در زون­ های مورد مطالعه تا حد زیادی متاثر از فرایندهای دیاژنزی می‌باشد.

نوع مطالعه: مقاله پژوهشی | موضوع مقاله: زمین‌شناسی نفت
دریافت: 1402/4/30 | پذیرش: 1402/6/10 | انتشار: 1402/10/6