جلد 8، شماره 2 - ( پاییز و زمستان 1401 )                   جلد 8 شماره 2 صفحات 211-164 | برگشت به فهرست نسخه ها

Ebrahimi Fard H, Ghasemi Siani M, Tabbakh Shabani A A, Nazarian M, Karimi Shahraki B. Mineralogy and mineral chemistry of alteration zone in order to determine the tectonic settings and mineralization characteristics in the Choreh-Nab iron deposit (Western Alborz). KJES 2023; 8 (2) :164-211
ابراهیمی فرد حامد، قاسمی سیانی مجید، طباخ شعبانی امیرعلی، نظریان محیا، کریمی شهرکی بهروز. کانی‌شناسی و شیمی کانی‌های پهنه دگرسانی به منظور تعیین شرایط کانی‌سازی در کانسار آهن چوره‌ناب (البرز غربی). علوم زمین خوارزمی. 1401; 8 (2) :164-211

1- دانشگاه خوارزمی
2- دانشگاه خوارزمی ، majed6239@gmail.com
3- سازمان زمین شناسی
4- البرز، کرج، مرکز تحقیقات فرآوری مواد معدنی ایران
کانسار آهن چوره ­­ناب در منتهی ­الیه شمال­­غربی محدوده زنجان-ذاکر واقع شده است. این کانسار در توده ­های کوارتزمونزونیتی، سینوگرانیتی و گرانودیوریتی الیگوسن تزریق­ شده به درون واحدهای آتشفشانی (آندزیتی) و رسوبی کامبرین زیرین (سیلتستون، توف و ایگنمبریت) در ایالت فلززایی طارم-هشتجین واقع در البرز غربی، تشکیل شده است. کانی­ سازی آهن در کانسار چوره­­ ناب به صورت برشی، توده‌ای، پراکنده و از نوع رگه-رگچه‌ای رخ داده است. کانی­های اصلی دگرسانی، شامل اکتینولیت، آلبیت، مگنتیت، اپیدوت، فلوگوپیت، آلکالی فلدسپار و بیوتیت هستند. کانی­ های اصلی سولفیدی در کانسار چوره ­ناب، پیریت، کالکوپیریت و بورنیت هستند. براساس بررسی­ های صحرایی و کانی­ شناسی، شش نوع دگرسانی اصلی، شامل سدیک - کلسیک، پتاسیک، پروپیلیتیک، سریسیتی، سیلیسی و آرژیلیک در کانسار چوره ­ناب شناسایی شد. دگرسانی­ های سدیک-کلسیک (آلبیت-اکتینولیت-مگنتیت)، عمده­ ترین دگرسانی همراه با مگنتیت توده ­ای و برشی در بخش­ های عمیق است. دگرسانی کلسیک (اکتینولیت) و پتاسیک (بیوتیت ثانویه) در سطوح میانی در داخل و اطراف کانی­ سازی رگه - رگچه ­ای سولفیدی و در نهایت دگرسانی پروپیلیتیک (کلریت- اپیدوت) در سطوح کم­ عمق کانسار مشاهده می­ شوند. بر اساس نتایج تجزیه شیمیایی، کلینوپیروکسن­ های موجود در پهنه­‌های دگرسانی (عمدتاً سدیک- کلسیک)، از نوع اوژیت هستند. پلاژیوکلازها، دارای گستره ترکیبی آلبیت هستند. آمفیبول­ ها کلسیک بوده و اغلب از نوع ترمولیت و منیزیوهورنبلند هستند. میکا از نوع فلوگوپیت بوده و اپیدوت عمدتاً دارای ترکیب کلینوزوئیزیت است. در نهایت، عدم حضور Cl در ترکیب آمفیبول­های کانسار چوره­ناب و حضور حداقل دو آمفیبول غنی از Cl، در تمامی کانسارهای IOCG موجود در ایالت معدنی Carajas را می­توان به عدم تأثیر مکانیسم­های جانشینی ایجاد شده توسط سیالات گرمابی غنی از Cl در طول دگرسانی سدیک- کلسیک نسبت داد.
نوع مطالعه: مقاله پژوهشی | موضوع مقاله: زمین شناسی اقتصادی
دریافت: 1401/10/4 | پذیرش: 1401/11/18 | انتشار: 1401/12/26