جلد 9، شماره 1 - ( بهار و تابستان 1402 )                   جلد 9 شماره 1 صفحات 259-227 | برگشت به فهرست نسخه ها

Azari T, Touri Kadar-Ghale M, Kardel F. Influence of the Babolsar landfill leachate on groundwater quality. KJES 2023; 9 (1) :227-259
آذری طاهره، طوری کادرقلعه مرضیه، کاردل فاطمه. تأثیر شیرابه لندفیل شهرستان بابلسر بر کیفیت آب‌های زیرزمینی. علوم زمین خوارزمی. 1402; 9 (1) :227-259

1- دانشگاه خوارزمی
2- دانشگاه مازندران
3- دانشگاه مازندران ، f.kardel@umz.ac.ir
نفوذ شیرابه حاصل از دفن پسماندها به داخل زمین و رسیدن آن به سفره‌های آب زیرزمینی منجر به آلودگی منابع آب زیرزمینی می‌گردد. با توجه به اهمیت منابع آب در وضعیت بحرانی کشور ایران، انجام تحقیقات جدی جهت حفاظت منابع موجود ضروری است. این تحقیق یک مطالعه موردی از شبیه‌سازی فرآیند نشت و انتقال شیرابه از لندفیل به آب زیرزمینی و میزان گسترش و مهاجرت چهار فلز سنگین (سرب، آهن، روی و کادمیوم) در آبخوان آبرفتی آزاد شهرستان بابلسر است. لندفیل مورد مطالعه در این تحقیق با مساحت 5 هکتار روزانه 150 تن زباله جامد شهرستان بابلسر را دریافت می‌کند. نفوذ و انتقال شیرابه به این آبخوان با استفاده از تکنیک تفاضل محدود و کدهای MODFLOW, MT3DMS در نرم‌افزار GMS شبیه‌سازی شده است. پس از اجرا و کالیبراسیون مدل کمی، مدل کیفی برای چهار فلز سنگین (سرب، آهن، روی و کادمیوم) اجرا گردید. با اعمال فرآیندهای همرفت، پراکنش هیدرودینامیکی و جذب، پتانسیل پاکسازی طبیعی هر عنصر بررسی شد و مدل کیفی انتقال آلاینده واسنجی و مقدار و نرخ جذب در محدوده مورد مطالعه برای هر عنصر تعیین گردید. بر اساس نتایج حاصل از شبیه‌سازی، ساختار و جنس زمین‌شناسی بیشترین تأثیر را در انتقال شیرابه حاصل از زباله‌های جامد شهری در لندفیل سنتی بابلسر داشته است. رس و مواد آلی موجود در خاک محدوده مورد مطالعه به دلیل تراوایی کم و ظرفیت بالای جذب آلاینده‌ها از انتقال و گسترش ابر آلودگی در آبخوان آبرفتی بابلسر جلوگیری نموده است. جهت پیش‌بینی پتانسیل پاکسازی طبیعی آبخوان در سال‌های آتی و تعیین سرنوشت این عناصر، نمودار تغییرات غلظت این عناصر تا رسیدن به غلظت استاندارد مجاز نسبت به زمان ترسیم گردید و معادله مربوط به هر عنصر تعیین شد. معادلات پاکسازی حاصل از مدل کیفی، ابزار مناسبی برای پیش‌بینی توسعه‌هاله آلودگی در آبخوان و تعیین تغییرات طبیعی غلظت این عناصر با زمان جهت مدیریت بهینه آبخوان در دست متخصصان است.
نوع مطالعه: مقاله پژوهشی | موضوع مقاله: اب زمین شناسی
دریافت: 1402/4/6 | پذیرش: 1402/5/30 | انتشار: 1402/6/26