جلد 9، شماره 1 - ( بهار و تابستان 1402 )                   جلد 9 شماره 1 صفحات 206-169 | برگشت به فهرست نسخه ها

Asemani M, Gholami Z. The application of crude oil biomarker and non-biomarker compounds in the determination of migration pathways and filling points of the Asmari reservoir in an oil field from the NE of Dezful Embayment. KJES 2023; 9 (1) :169-206
آسمانی مرتضی، غلامی زهرا. کاربرد ترکیبات بایومارکری و غیر بایومارکری نفت خام برای تعیین مسیرهای مهاجرت و نقاط پرشدگی مخزن آسماری در یکی از میادین شمال شرق فروافتادگی دزفول. علوم زمین خوارزمی. 1402; 9 (1) :169-206

1- دانشگاه خوارزمی ، m.asemani@khu.ac.ir
2- دانشگاه خوارزمی
بازسازی مسیرهای مهاجرت و نقاط پرشدگی در یک میدان اطلاعات ارزشمندی در مورد موقعیت آشپزخانه مواد آلی (ناحیه تغذیه) و اهداف اکتشافی آتی در منطقه مورد مطالعه در اختیار قرار می­دهد. این موضوع بطور معمول توسط ترکیبات پیرولیک نیتروژن انجام می­شود. اما این نشانگرهای مولکولی با محدودیت­هایی مواجه هستند. راه­حل جایگزین استفاده از پارامترهای بلوغ حرارتی نفت خام است. مدل پرشدگی مخزن بیان می­کند که اولین نفت­های ورودی به مخزن دارای بلوغ کمتری نسبت به نفت­های بعدی هستند. بنابراین نفت­های با بلوغ بالا در نزدیک­ترین موقعیت نسبت به آشپزخانه مواد آلی قرار دارند و سطح بلوغ حرارتی نفت خام یک رابطه معکوس با فاصله از آشپزخانه مواد آلی دارد. نشانه­های تفاوت بلوغ در نفت یک مخزن حتی پس از به تعادل رسیدن ترکیب مخزن و هموژن شدن ترکیب در زمان­های زمین شناسی از بین نمی­رود. در این مقاله مسیرهای مهاجرت و نقاط پرشدگی مخزن آسماری در یکی از میادین شمال شرق فروافتادگی دزفول مورد بررسی قرار گرفت. چهار نمونه نفت خام از قسمت­های مختلف میدان تهیه شد. شباهت ویژگی­های ژئوشیمیایی در نمونه­های مورد مطالعه بیانگر این موضوع هست که نفت­ها از یک آشپزخانه مواد آلی یکسانی منشا گرفته­اند و متعلق به یک خانواده نفتی هستند. نمونه­های مورد مطالعه از یک سنگ منشا مارنی که در محیط دریای باز در شرایط احیایی ته نشین شده و دارای مواد آلی ورودی دریایی است، تولید شده­اند. مقدار اندیس اولئنان بیش از 20% در نمونه­های مورد مطالعه نشان دهنده مشارکت عمده سازند پابده در شارژ کردن میدان مورد مطالعه است. بلوغ حرارتی نمونه­ها بیانگر تولید نفت­ها از سنگ منشا در ابتدای پنجره نفتی می­باشد. بازسازی مسیر مهاجرت و نقاط پرشدگی توسط پارامترهای بایومارکی (C29 αββ/(ααα+αββ)) و غیر بایومارکری (4-/1-MDBT) بلوغ حرارتی انجام شد. نقشه‌های ایزوپلت این پارامترهای بلوغ نشان داد که مخزن آسماری در میدان مورد مطالعه از سمت جنوب شرقی شارژ شده است.

نوع مطالعه: مقاله پژوهشی | موضوع مقاله: زمین‌شناسی نفت
دریافت: 1402/4/8 | پذیرش: 1402/5/29 | انتشار: 1402/6/26