جلد 9، شماره 1 - ( بهار و تابستان 1402 )                   جلد 9 شماره 1 صفحات 282-260 | برگشت به فهرست نسخه ها

Ajami M, Nozaem R, Madanipour S, Tavakoli V, Eliassi M, Haj Amini S et al . Structural evolution of the Lachinag synformal anticline at the southwestern termination of the Dochah Fault, west of Qom Province, northern Central Iran. KJES 2023; 9 (1) :260-282
عجمی محدثه، نوزعیم رضا، معدنی پور سعید، توکلی وحید، الیاسی مجسن، حاج امینی سعید و همکاران.. تکامل ساختاری تاقدیس ناوگون لاچینگ در پایانه باختری گسل دوچاه، غرب استان قم، شمال ایران مرکزی. علوم زمین خوارزمی. 1402; 9 (1) :260-282

1- دانشگاه تهران
2- دانشگاه تهران ، nozaem@ut.ac.ir
3- دانشگاه تربیت مدرس
تاقدیس ناوگون لاچینگ در شمال باختر تاقدیس میل و منتهی الیه باختری گسل دوچاه در شمال ایران مرکزی واقع شده است. در این ناوگون عضوهای انتهایی سازند قم (عضو E و G) و سرخ بالایی و کنگلومرای پلیوسن با روند اثر سطح محوری شمال باختری- جنوب خاوری با میل به سمت جنوب خاور چین خورده‌اند و هندسه یک تاقدیس ناوگون را نمایان می‌سازند. در این ناوگون لایه‌های شکل‌پذیر مارنی و گچی عضوهای E و G سازند قم در همبری با لایه‌های پرقوام کنگلومرا و ماسه‌سنگ از سازند سرخ بالایی قرار گرفته‌اند. این همبری و اعمال فازهای دگرریختی سبب مهاجرت لایه‌های خمیری و افزایش ستبرای قابل توجه در نهشته‌های مارنی-گچی سازند قم (به ویژه عضو E ) گشته که در نتیجه حرکت جریانی لایه‌های با رفتار خمیری ضمن افزایش قابل توجه ضخامت آنها در محل لولای تاقدیس ناوگون لاچینگ، موجب برگشته شدن لایه‌ها در پهلوهای این چین گشته است. در نهایت یک تاقدیس جعبه‌ای با ماهیت برگشته و ناوفرم (synformal anticline box fold) حاصل شده است.  بررسی‌های ساختاری به عمل آمده روشن ساخت که تشکیل این چین ابتدا در اثر حرکت ترافشارشی راست‌بر و به موازات گسل دوچاه انجام شده و در بازه زمانی پسامیوسن و اعمال نیروی برشی راستالغز چپ‌بر حول قطب صفحه محوری حدود 135 درجه به صورت پادساعت‌گرد (با دید به سمت شمال) چرخیده و بصورت ناوفرم در آمده است. عامل ایجاد نیروی برشی چپ‌بر شاید مرتبط با چرخش ساعت‌گرد ورقه خزر جنوبی و اعمال برش چپ‌بر بر قسمت‌های شمالی ایران مرکزی مانند آنچه در گسل کوشک نصرت مشاهده شده است، باشد.
نوع مطالعه: مقاله پژوهشی | موضوع مقاله: تکتونیک
دریافت: 1402/3/8 | پذیرش: 1402/4/14 | انتشار: 1402/6/26