جلد 9، شماره 1 - ( بهار و تابستان 1402 )                   جلد 9 شماره 1 صفحات 337-308 | برگشت به فهرست نسخه ها

kulabandy G, Mosaddegh H, Honarmand J, Moradpour M. Relationship between sedimentary sequences and diagenetic processes with the reservoir zones of the Asmari Formation in one of the oil fields in the southwest of Iran. KJES 2023; 9 (1) :308-337
کولابندی قباد، مصدق حسین، هنرمند جواد، مرادپور مهران. ارتباط سکانس‌های رسوبی و فرآیندهای دیاژنتیکی با زون‌های مخزنی سازند آسماری در یکی از میادین نفتی جنوب غرب ایران. علوم زمین خوارزمی. 1402; 9 (1) :308-337

1- دانشگاه خوارزمی
2- دانشگاه خوارزمی ، mosaddegh@khu.ac.ir
3- پژوهشگاه صنعت نفت
سـازند آسـماری بـه سـن الیگوسـن- میوسـن یکی از مهمتریـن سـنگ مخـزنهای هیدروکربنی در حوضه رسوبی زاگرس به ویژه فروافتادگی دزفول است. این سازند در بیشتر میادین نفتی فروافتادگی دزفول از توالی مخلوط کربناته- آواری تشکیل شده است. در این مطالعه جهت بررسی ارتباط سکانسهای رسوبی و فرآیند‌های دیاژنتیکی با زون‌های مخزنی، از داده‌های رسوبشناسی و لاگ‌های پتروفیزیکی مربوط به یک چاه کلیدی استفاده شده است. براساس مطالعات میکروسکوپی مقاطع نازک تهیه شده از مغزه، 8 ریزرخساره کربناته و 4پتروفاسیس آواری که ‌در‌ چهار ‌محیط ‌دریای‌ باز، ‌پشته‌های زیر آبی، ‌لاگون ‌و‌ پهنه جزرومدی ‌در‌ یک ‌رمپ کربناته‌ همشیب‌‌ نهشته‌ شدهاند،‌ شناسایی‌گردید. همچنین با تجزیه و تحلیل رخسارهها و با استفاده از لاگ‌های چاهپیمایی، 6 سکانس رسوبی مرتبه سوم شناسایی شد. از بین فرآیندهــای دیاژنــزی موثر بر این سازند انحــلال و دولومیتیشــدن با گسترش فضای خالی باعث افزایش خواص مخزنی و سیمانی شدن و تراکم باعث کاهش خواص مخزنی شدهاند. سازند آسماری در چاه مورد مطالعه براساس مشخصات رسوبی و خواص پتروفیزیکی به 8 زون مخزنی تقسیم شده است. تطابق مرزهای دسته رخساره‌ای با مرز‌های زون‌های مخزنی در بیشتر موارد نشان میدهد که تغییرات خواص مخزنی بیشتر در ارتباط با تغییرات سطح آب دریا‌‌ است. این مطلب در زون‌های پایینی به خوبی مشخص است.
متن کامل [PDF 2091 kb]   (109 دریافت)
نوع مطالعه: مقاله پژوهشی | موضوع مقاله: رسوب شناسی و سنگ شناسی رسوبی
دریافت: 1402/4/12 | پذیرش: 1402/6/10 | انتشار: 1402/6/26