جلد 10، شماره 1 - ( بهار و تابستان 1403 )                   جلد 10 شماره 1 صفحات 52-33 | برگشت به فهرست نسخه ها

Tavazo Z, Gholami E, Motamedi H, soleimany B, Vergés J. The geometry of growth strata as evidence for the evolution of the Nahreh anticline, the interior Fars region. KJES 2024; 10 (1) :33-52
تواضع زهرا، غلامی ابراهیم، معتمدی حسین، سلیمانی بهمن، ورجس جامه. هندسه چینه‌های رشدی به عنوان شاهدی بر نحوه تکامل تاقدیس نره، منطقه فارس داخلی. علوم زمین خوارزمی. 1403; 10 (1) :33-52

1- دانشگاه بیرجند
2- شرکت ملی اکتشاف نفت ایران
3- دانشگاه بارسلونا ، jvergesmasip@gmail.com
منطقه مورد مطالعه در حاشیه شمالی بلندای قدیمی فارس در کمربند چین‌خورده رانده زاگرس قرار دارد. حضور چینه‌های رشدی در یال جنوبی این تاقدیس، در سازندهای جوان آغاجاری و بختیاری، تدوام چین‌خوردگی تا زمان پلیوسن و پلیوستوسن را نشان می‌‌دهد. به منظور بررسی هندسه تاقدیس نره از خطوط لرزه‌ای و رسم مقطع زمین‌شناسی به روش کینک و مطالعات صحرایی استفاده شده است. تفاوت هندسه تاقدیس در زیر و بالای سازند دشتک و چند محوره بودن تاقدیس نشان‌دهنده عملکرد این سازند به عنوان افق جدایش میانی است. پیش‌نشینی (Onlapping) سازند آغاجاری بر روی سازند آسماری در یال جنوبی تاقدیس نره مشاهده شده است. این پیش‌نشینی می٬­تواند در اثر عملکرد گسل پی‌سنگی پس از رسوب‌گذاری سازند آسماری باشد. بدین صورت که پس از رسوب‌گذاری این سازند تاقدیس نره دچار چین‌خوردگی گردیده و سپس فرسایش سازند‌‌‌های قدیمی‌تر از سازند آغاجاری هنگام برخاستگی تاقدیس اتفاق افتاده است. بعد از آن ماسه‌سنگ سازند آغاجاری با پیش‌نشینی بر روی سازند آسماری رسوب‌گذاری کرده است. بر اساس تحلیل هندسه چینه‌های رشدی بررسی شده در خطوط لرزه‌ای و بازدیدهای صحرایی و مقایسه با مدل‌های موجود، این تاقدیس با مدل چرخش در یال و مهاجرت لولا مطابقت بیشتری دارد. همچنین با مدل c چین‌های جدایشی و با نرخ بالاآمدگی بیشتر نسبت به رسوب‌گذاری مطابقت دارد.
نوع مطالعه: مقاله پژوهشی | موضوع مقاله: تکتونیک
دریافت: 1402/11/3 | پذیرش: 1402/11/30 | انتشار: 1403/2/30