جلد 9، شماره 2 - ( پاییز و زمستان 1402 )                   جلد 9 شماره 2 صفحات 276-250 | برگشت به فهرست نسخه ها

Alikhani M, Rahimi E, Khairy H. Landfill site selection of Sari city using analytic network process model. KJES 2024; 9 (2) :250-276
علیخانی مرضیه، رحیمی ابراهیم، خیری هوشنگ. مکان‌یابی محل دفن زباله شهر ساری با استفاده از مدل فرایند تحلیل شبکه‌ای. علوم زمین خوارزمی. 1402; 9 (2) :250-276

1- دانشگاه دامغان
2- دانشگاه شیراز ، rahimi_e@shirazu.ac.ir
پسماندها و خطرات زیست‌محیطی ناشی از آن‌ها به ویژه در شهرهای شمالی کشور به دلیل موقعیت جغرافیایی خاص، تراکم جمعیتی بالا، تراکم بالای پوشش گیاهی، بالا بودن سطح آب زیرزمینی و وفور آب‌های سطحی در بیشتر فصول سال مشکلات زیادی را ایجاد می‌کنند. ساماندهی و به ویژه مکان‌یابی دفن مواد زائد جامد شهری در این شهرها نیازمند برنامه‌ریزی جدی است. در تحقیق حاضر، از بین مدل‌ها و معیارهایی که برای مکان‌یابی دفن پسماند وجود دارد، با بهره‌گیری از رویکرد چند معیارۀ فرآیند تحلیل شبکه‌ای (ANP)، به انتخاب مناسب‌ترین مکان دفن پسماند شهر ساری پرداخته شده است. فرآیند تحلیل شبکه‌ای، با در نظر گرفتن وابستگی متقابل بین معیارها، روشی کارآمد برای رسیدن به تصمیمات بهتر ارائه می‌دهد. در فرآیند ارزیابی به این روش، از 24 لایه اطلاعاتی شامل زمین‌شناسی و زمین‌شناسی مهندسی (فرسایش، لیتولوژی، خاک‌شناسی، لرزه‌خیزی و ...)، هیدرولوژی و هیدروژئولوژی (رودخانه، آب‌بندان، سد، عمق آب زیرزمینی، چاه‎های کم‌عمق و عمیق)، توپوگرافی (ارتفاع، شیب)، اجتماعی ـ اقتصادی (فاصله از مناطق شهری، فاصله از روستا، راه اصلی، راه فرعی، معدن، فرودگاه)، اقلیم (بارش) و زیست‌محیطی (مناطق حفاظت شده، کاربری اراضی) بهره گرفته شده است. متأسفانه محل کنونی دفن زباله شهر ساری به شکل غیربهداشتی در دهکده‌ای به نام گویچه ولویه، در جنوبی‌ترین نقطه مرکز استان قرار دارد که حوادث زیست‌محیطی بسیاری را برای ساکنان این منطقه به دنبال داشته است. بر اساس نتایج حاصل از این تحقیق، 5 منطقه انتخاب و از بین آن‌ها، منطقه 1 واقع در جنوب شرقی شهرستان ساری با کسب بالاترین میانگین امتیاز، مناسب‌ترین مکان برای دفن زباله شناسایی و معرفی شده است.
نوع مطالعه: مقاله پژوهشی | موضوع مقاله: زمین‌شناسی مهندسی
دریافت: 1402/11/28 | پذیرش: 1402/12/19 | انتشار: 1402/12/20