جلد 10، شماره 1 - ( بهار و تابستان 1403 )                   جلد 10 شماره 1 صفحات 178-152 | برگشت به فهرست نسخه ها

Ghasemi Siani M, Ebrahimi Fard H, Dolati A. Microtectonic and petrofabric investigation of graphite-bearing schist units in the Band-e-Cherk district, Kuh-e-Dom metamorphic zone. KJES 2024; 10 (1) :152-178
قاسمی سیانی مجید، ابراهیمی فرد حامد، دولتی اصغر. بررسی ریززمین‌ساختی و پتروفابریکی واحدهای ‌شیستی گرافیت‌دار در محدودۀ بندچرک، پهنۀ دگرگونی کوه-دم. علوم زمین خوارزمی. 1403; 10 (1) :152-178

1- دانشگاه خوارزمی
2- دانشگاه خوارزمی ، hamedebrahimi772@gmail.com
محدودۀ اکتشافی بند­چرک در پهنۀ ساختاری ایران مرکزی، شمال­‌شرقی شهرستان اردستان و در پهنۀ دگرگونی کوه­ دم واقع شده است. واحدهای شیستی میزبان گرافیت‌­زایی در مجموعۀ دگرگونی کوه دم، به سن پالئوزوئیک بالایی (پرمین- تریاس) بوده و شامل مسکوویت‌­شیست تا گرافیت- مسکوویت­‌شیست هستند. در محدودۀ مورد مطالعه، رخداد فعالیت­‌های تکتونیکی و دگرگونی ناحیه‌­ای با ایجاد دگرریختی در سطوح شیستوزیتۀ حاوی مواد آلی کربن­‌دار، فضاهای مناسبی را برای گرافیت­‌زایی و افزایش عیار کربن فراهم نموده است. سه فاز اصلی چین­‌خوردگی و دگرریختی، واحدهای شیستی را تحت‌­تأثیر قرار داده استنسل اول چین‌­خوردگی (F1و دگرریختی (D1)، با ایجاد برگوارگی (S1به موازات لایه‌بندی اولیه (S0و سطح محوری چین (AF1)، نقش مهمی را در تغلیظ کربن آلی تشکیل‌شده در حین رسوبگذاری و ایجاد گرافیت ایفا نموده است. دگرریختی نسل دوم (D2)، با نفوذ تودۀ دیوریتی و ایجاد تغییرات در شیب و امتداد لایه‌­های آهکی، شیستی و نیز مورفولوژی محدوده، همراه است. میلونیتی ­شدن واحدهای شیستی، از جمله مهم‌­ترین آثار این مرحله از دگرشکلی است. نسل سوم و پایانی دگرریختی (D3)، با اعمال فشار جهت‌دار، سبب ایجاد دگرریختی، عمدتاً به صورت شکنا شده است. ایجاد ساختار­های کینک‌­باند (در تناوب نوارهای کوارتز-فلدسپاتی و گرافیتی)، حاشیۀ مضرسی و دندان‌ه­ای (در بلورهای کوارتز و فلدسپار)، ساب­گرین‌­شدگی (در بلورهای کوارتز و فلدسپار)، خاموشی موجی در کوارتز، رشد مجدد بلورهای کوارتز و فلدسپار موجود در واحدهای مسکوویت­‌شیست و گرافیت-مسکوویت­‌شیست، از جمله شواهد رخداد این نسل از دگرریختی در محدوده است.
نوع مطالعه: مقاله پژوهشی | موضوع مقاله: تکتونیک
دریافت: 1403/2/17 | پذیرش: 1403/4/11 | انتشار: 1403/6/19