جلد 2، شماره 2 - ( پاییز و زمستان 1395 )                   جلد 2 شماره 2 صفحات 246-227 | برگشت به فهرست نسخه ها

Tabatabaeemanesh S, Hemati O, Nadimi A. Mineral Chemistry and Thermodynamic Conditions of Darreh Sary Metapelites, South East of Aligudarz, Sanandaj- Sirjan Zone. KJES 2017; 2 (2) :227-246
طباطبایی منش سید محسن، همتی امید، ندیمی علیرضا. شیمی کانی و تعیین شرایط ترمودینامیکی تشکیل متاپلیت‌های دره ساری، جنوب شرق الیگودرز، پهنه سنندج-سیرجان. علوم زمین خوارزمی. 1395; 2 (2) :227-246

1- دانشگاه اصفهان، دانشکدۀ علوم، گروه زمین‌شناسی

در حدفاصل شهرهای داران و الیگودرز و نزدیکی روستای دره ساری در بخش‌های میانی پهنه ساختاری سنندج-سیرجان مجموعه‌ای از سنگ­های متاپلیتی با سن ژوراسیک تا کرتاسه آغازین رخنمون دارند که بر اساس شواهد صحرایی و بررسی‌های پتروگرافی شامل 5 دسته اسلیت، فیلیت، مسکویت بیوتیت شیست، گارنت شیست و استروتید شیست هستند. گارنت غنی از آلماندن، پلاژیوکلاز غنی از آلبیت، میکاهای سیاه از نوع آنیت و سیدروفیلیت، میکاهای سفید با عضو غالب انتهایی مسکویت و کلریت­ از نوع رپیدولیت از کانی‌های این متاپلیت‌ها هستند. واکنش­های صورت گرفته در این سنگ­ها سبب کاهش میزان کلریت و مسکویت و تشکیل کانی­هایی مانند گارنت، بیوتیت و استروتید طی پیشرفت دگرگونی بوده است. شیمی کانی­هایی مثل گارنت­ نشان‌دهندۀ دگرگونی پیش‌رونده در این سنگ­ها همراه با همگن شدن نسبی آن‌ها است. وجود کلریت ثانویه در این سنگ­ها بیا‌ن‌گر برخاست این سنگ­ها و رخداد دگرگونی برگشتی تا رخساره شیست سبز است. بر مبنای شیمی کانی­هایی مانند گارنت، بیوتیت، مسکویت و کلریت و بررسی ترمودینامیکی و مینرال شیمیایی این سنگ‌ها، نقطه اوج دگرگونی دمایی حدود °630 و فشاری معادل  5/6 کیلوبار دارا است. مجموعه داده­های ترموبارومتری بیان‌کنندۀ دگرگون شدن این سنگ‌ها در مسیر دگرگونی­های تیپ باروین یا کوه‌زایی و با گذر از رخسارۀ­ شیست ­سبز تا آمفیبولیت میانی صورت پذیرفته است.

موضوع مقاله: پترولوژی
دریافت: 1396/4/3 | پذیرش: 1396/4/3 | انتشار: 1396/4/3