جلد 5، شماره 1 - ( بهار و تابستان 1398 )                   جلد 5 شماره 1 صفحات 118-99 | برگشت به فهرست نسخه ها

Nemati B, Asiabanha A, Nozaem R. Facies Relations and Emplacement Styles of Magmatic Bodies in N-Qazvin, Western Alborz. KJES 2019; 5 (1) :99-118
نعمتی بتول، آسیابانها عباس، نوزعیم رضا. روابط رخساره ای و سبک جای‌گزینی توده های ماگمایی شمال قزوین، البرز باختری. علوم زمین خوارزمی. 1398; 5 (1) :99-118

1- دانشگاه بین‌المللی امام خمینی(ره)، دانشکدۀ علوم پایه، گروه زمین‌شناسی،
2- دانشگاه بین‌المللی امام خمینی(ره)، دانشکدۀ علوم پایه، گروه زمین‌شناسی، ، asiabanha@sci.ikiu.ac.ir
3- دانشگاه تهران، پردیس علوم، دانشکدۀ زمین‌شناسی
منطقه لات-بلوکان واقع در شمال قزوین و پهنه البرز باختری دارای توده‌های نفوذی و خروجی متعدّدی به سن ائوسن است و به سه رخساره عمده شامل نهشته­های ولکانی­کلاستیک (مشتمل بر توف، لاپیلی توف، آگلومرا، ماسه سنگ و شیل توفی و نیز بین لایه­های کربناته)، روانه­های گدازه تراکی آندزیتی و توده­های نفوذی نیمه‌عمیق (مشتمل بر توده­های دیوریتی، گنبدهای داسیتی و دسته دایک‌های موازی) تقسیم می­شوند. وجود ساخت‌های رسوبی بارز نظیر لایه‌بندی و دانه‌بندی تدریجی همراه با آثار میکروفونایی زمان ائوسن میانی در رسوبات توفی حکایت از رسوب‌گذاری آن‌ها در یک حوضه دریایی کم‌عمق تا عمیق دارد که گاه با فوران‌های انفجاری زیرآبی قطع می­شده است. از دیگر سو روانه­های گدازه‌های روی آن‌ها به‌دلیل داشتن درزه­های منشوری و افق‌های خاک بین گدازه، حاصل فوران‌های غیرانفجاری­تر در محیط خشکی هستند که از طریق شکاف‌ها (دسته دایک‌های موازی) به سطح زمین رسیده­اند. بالاخره رخساره­های نفوذی منطقه شامل گنبدهای داسیتی و توده­های میکرودیوریتی، آخرین مرحله از رویدادهای ماگمایی منطقه هستند که نفوذ آن‌ها متأثر از ساختارهای تکتونیکی منطقه بوده است. بررسی روند غالب NW-SE در منطقه تمرکز دسته دایک‌های موازی، نشان از وجود یک منطقه کششی موضعی (s3) با راستای شمال خاوری- جنوب باختری دارد که با فعالیت آن در زمان‌های مختلف دسته دایک‌های موازی با روند شمال باختری-جنوب خاوری متناسب با روند فشارشی (s1) در راستای NW-SE جای‌گزین شده­اند. علاوه بر این، خمیدگی گسل امتدادلغز لات و نیز گسل‌های امتدادلغز چپ‌گرد NE-SW که در ایجاد این سیستم کششی موضعی تأثیر داشته­اند، زمینۀ جای‌گیری تودۀ میکرودیوریتی و گنبد داسیتی لات را نیز فراهم کرده­اند. از دیگر سو، گنبد داسیتی بلوکان در قسمت جنوبی منطقه، در فضای کششی دیگری مابین قسمت دوشاخه گسل مورب لغز معکوس تزریق شده است. از این رو می­توان چنین نتیجه گرفت که سبک جای‌گیری دسته دایک‌ها از طریق جای‌گیری با زور و سبک جای‌گیری توده­های میکرودیوریتی و داسیتی به‌صورت بالون شدگی و جای‌گیری انفعالی بوده است.

متن کامل [PDF 2017 kb]   (1096 دریافت)
موضوع مقاله: پترولوژی
دریافت: 1397/3/1 | پذیرش: 1398/4/25 | انتشار: 1398/4/25