جلد 6، شماره 2 - ( پاییز و زمستان 1399 )                   جلد 6 شماره 2 صفحات 342-321 | برگشت به فهرست نسخه ها

Saki A, Miri M, Soltanimehr S, Rezaei M. Investigation of petrology, tectonic setting and ore mineralization potential of basic rocks in north of the Alvand complex using amphibole and plagioclase mineral chemistry. KJES 2021; 6 (2) :321-342
ساکی عادل، میری میرمحمد، سلطانی مهر سکینه، رضائی محسن. بررسی سنگ شناختی، جایگاه زمین ساختی و پتانسیل کانه زایی سنگ‌های بازیک شمال کمپلکس الوند با استفاده از شیمی کانی های آمفیبول و پلاژیوکلاز. علوم زمین خوارزمی. 1399; 6 (2) :321-342

1- دانشگاه شهید چمران اهواز، دانشکدۀ علوم زمین، گروه زمین‌شناسی ، adel_saki@scu.ac.ir
2- دانشگاه شهید چمران اهواز، دانشکدۀ علوم زمین، گروه زمین‌شناسی
مجموعه آذرین الوند (جنوب غرب همدان) متشکل از توده­هایی با ترکیب اسیدی تا حد واسط و بازیک است. این توده‌ها طی فازهای مختلف ماگماتیسم در دورۀ ژوراسیک در توالی دگرگونی ناحیه­ای منطقه (فیلیت­های همدان) نفوذ کرده­اند. در بخش شمالی این کمپلکس (منطقۀ چشمه قصابان) بیرون­زدگی­هایی از هورنبلندگابرو و الیوین گابرونوریت حضور دارند. الیوین گابرونوریت­ها از کانی­های الیوین، کلینوپیروکسن، ارتوپیروکسن و پلاژیوکلاز به‌همراه مقداری آمفیبول تشکیل شده­اند. آپاتیت، مگنتیت، تیتانومگنتیت، پیریت و کالکوپیریت نیز کانی­های فرعی آنها هستند. دگرسانی­ها شامل جانشینی الیوین و پیروکسن با بولینژیت، سرپانتین و کلریت هستند. تجزیۀ شیمیایی ریزکاوندۀ الکترونی نشان می­دهد که آمفیبول­های این سنگ­ها از دو نوع پارگازیتی و منیزیوهورنبلند هستند. تغییر مقادیر اکسیدهای منیزیم، سدیم و آلومینیوم و نیز محاسبات دما- فشارسنجی به‌روش هورنبلند- پلاژیوکلاز نشان می­دهد که پارگازیت­ها در متوسط فشار و دمای 11 کیلوبار و 835 درجۀ سانتی‌گراد، در یک محیط کششی و از ذوب گوشته متاسوماتیزه در نتیجه بالاآمدگی گوشته آستنوسفری، تشکیل شده­اند. ماگمای مافیک ضمن صعود به‌سمت سطح با مواد پوسته­ای آلایش پیدا کرده است. چنین شرایطی می­تواند در یک محیط کافت (احتمالاً حوضۀ پشت کمانی) فراهم شود. بررسی روند تغییرات غلظت Fe و Ti در ترکیب پلاژیوکلازها نشان می­دهد که روند تفریق ماگمای مولد این سنگ­ها در راستای غنی‌شدگی مذاب از این عناصر معدنی نبوده است. بالا بودن فوگاسیته اکسیژن و نیز روند کند سرد شدن ماگما ، منجر به تهی‌شدن ماگما از آهن طی تبلور پلاژیوکلاز شده­است. علاوه بر این، مشتق شدن از یک منشأ تهی از آهن، می­تواند از دیگر عوامل دخیل در فقدان کانه­زایی آهن ماگمایی در الیوین گابرونوریت­های چشمه قصابان باشد.

متن کامل [PDF 2031 kb]   (392 دریافت)
موضوع مقاله: پترولوژی
دریافت: 1399/4/10 | پذیرش: 1399/10/2 | انتشار: 1399/12/10