جلد 7، شماره 1 - ( بهار و تابستان 1400 )                   جلد 7 شماره 1 صفحات 260-249 | برگشت به فهرست نسخه ها

Shakeri A, Nasiri H. Investigation of heavy metals pollution in agricultural soils irrigated by Khiavchay River water- Meshginshahr, Ardebil Province. KJES 2021; 7 (1) :249-260
شاکری عطا، نصیری مویلی همت، رستگاری مهر میثم. ارزیابی آلودگی فلزات سنگین در خاک کشاورزی آبیاری شده با آب رودخانه خیاوچای- مشگین شهر، استان اردبیل. علوم زمین خوارزمی. 1400; 7 (1) :249-260

1- دانشگاه خوارزمی، دانشکدۀ علوم زمین ، atashakeri@khu.ac.ir
2- دانشگاه خوارزمی، دانشکدۀ علوم زمین
آلودگی خاک چه ناشی از عوامل طبیعی و چه انسانی، کیفیت محیط زیست را کاهش می­دهد. هدف این پژوهش ارزیابی آلودگی خاک­های زراعی مشگین­شهر با استفاده از شاخص زمین­شیمیایی و روش­های آماری است. برای این منظور 14 نمونه خاک از زمین­های کشاورزی تحت آبیاری رودخانه خیاوچایی در مشگین­شهر جمع آوری، و غلظت عناصر آرسنیک، کبالت، کروم، مس، آهن، منگنز، فسفر، سرب و روی در نمونه­ها با استفاده از طیف­سنج جرمی پلاسمای جفت­شده الایی تعیین شد. شاخص­های زمین­شیمیایی شامل شاخص زمین انباشت (Igeo)، فاکتور آلودگی (CF) و ضریب غنی شدگی (EF) همراه با  تحلیل مولفه اصلی (PCA) و ضریب همبستگی پیرسون برای تعیین وضعیت و روند آلودگی خاک این منطقه استفاده شد. نتایج نشان داد که میانگین غلظت کل آرسنیک، سرب و روی در منطقه مورد مطالعه به ترتیب mg/kg 09/20، 35/17 ،85/100 است که این غلظت­ها بالاتر از غلظت زمینه پوسته بود. نتایج محاسبه شاخص­های زمین شیمیایی نشان­دهنده غنی­شدگی زیاد آرسنیک در خاک منطقه­است که به نظر می­رسد در معدن آهن مویل به عنوان اصلی­ترین منشأ این عنصر، به صورت ثانویه از چشمه­های هیدروترمال در لیمونیت ته نشین شده است. همچنین آبیاری زمین­های زراعی با رودخانه خیاوچای با غلظت بالای آرسنیک عامل دیگری در آلودگی خاک به این عنصر است. براساس نتایج تحلیل­های آماری، آرسنیک، آهن و سرب بیش­ از سایر عناصر تحت تاثیر معدن آهن مویل و منابع هیدروترمال قرار داشته و فسفر، مس و روی در منطقه از عوامل انسان­زاد نیز ناشی می­شوند. نتایج این مطالعه می­تواند در تدوین برنامه­های پایش و ارزیابی­های زیست­محیطی و سلامت منطقه استفاده شود.
موضوع مقاله: زمین‌شناسی زیست‌محیطی
دریافت: 1399/6/1 | پذیرش: 1400/5/24 | انتشار: 1400/5/10