جلد 4، شماره 2 - ( پاییز و زمستان 1397 )                   جلد 4 شماره 2 صفحات 212-199 | برگشت به فهرست نسخه ها

Manafiazar A, Khamehchiyan M, Nadiri A. Comparison of Vulnerability of the Southwest Tehran Plain Aquifer with Simple Weighting Model (ALPRIFT Model) and Genetic Algorithm (GA). KJES 2019; 4 (2) :199-212
منافی آذر علی، خامه چیان ماشااله، ندیری عطااله. مقایسۀ آسیب‌پذیری فرونشست آبخوان دشت جنوب‌غربی تهران با مدل وزن‌دهی ساده (مدلALPRIFT) و الگوریتم ژنتیک. علوم زمین خوارزمی. 1397; 4 (2) :199-212

1- دانشگاه تربیت مدرس، دانشکدۀ علوم
2- دانشگاه تربیت مدرس، دانشکدۀ علوم ، khamechm@modares.ac.ir
3- دانشگاه تبریز
فرونشست سطح زمین در اثر استخراج بی‌رویه از منابع آب زیرزمینی، یکی از رویدادهایی است که در ایران به‌وفور مشاهده شده است. این پدیده در صورت نبود مدیریت صحیح، می­تواند خسارات جبران ناپذیری را برای مناطق دچار این پدیده، ایجاد کند. هم‌چنین رشد جمعیت و تکنولوژی زراعی، استفاده بیش از گنجایش منابع آب زیرزمینی برخی از نقاط ایران را به‌دنبال داشته است. نرخ فرونشست زمین ناشی از برداشت بیش از حد آب­های زیرزمینی در دشت تهران در طی سال‌های اخیر افزایش یافته است. در چنین شرایطی آثار زیان­بار آن بر زمین­های کشاورزی، ساختمان­ها، شریان­های حیاتی و دگرشکلی­های سطح زمین به‌صورت فروچاله­ها، ترک­ها و شکاف­های زمین در حال گسترش هستند. در این پژوهش با استفاده از مدل ALPRIFT که یک مدل وزن‌دهی ساده است و شامل 7 لایۀ مؤثر بر فرونشست (جنس لایه‌های زیرین، کاربری زمین، پمپاژ، تغذیه، ضخامت آبخوان، فاصله از گسل، افت سطح آب زیرزمینی) است میزان آسیب‌پذیری فرونشست دشت با تلفیق لایه­ها در محیط Arc GIS برای فاصلۀ زمانی یک سال (1395-1394) به‌دست آمد و برای صحت‌سنجی این مدل از نقشۀ ماهواره‌ای InSAR استفاده شد. با وجود قابل قبول بودن نتایج، برای بهبود نتایج حاصل و بهینه‌سازی وزن‌های اعمال شده از روش الگوریتم ژنتیک استفاده شد. نتایج نشان داد که بهینه‌سازی وزن­های اعمال شده به‌وسیلۀ الگوریتم ژنتیک، با افزایش ضریب هم‌بستگی از 64/0 به 75/0، بین شاخص فرونشست و فرونشست‌های به‌دست آمده در دشت، توانایی بیش‌تری در ارزیابی فرونشست دارد.
موضوع مقاله: سنجش از دور و سامانه اطلاعات جغرافیایی
دریافت: 1397/3/23 | پذیرش: 1397/11/15 | انتشار: 1397/11/21