جلد 8، شماره 1 - ( بهار و تابستان 1401 )                   جلد 8 شماره 1 صفحات 96-75 | برگشت به فهرست نسخه ها

Alipoor R, Mehrali Mansouri M, ghasemi Z. Analysis of the effects of detachment levels, thrust and basement strike-slip faults on the geometry of the Naft anticline structure in the Lurestan sub-zone, West Iran. KJES 2022; 8 (1) :75-96
علی پور رضا، مهرعلی منصوری مهسا، قاسمی زهرا. بررسی اثرات دگرریختی سطوح جدایشی، گسل‌های راندگی و راستالغز پی‌سنگی بر هندسه ساختاری تاقدیس نفت در پهنه لرستان، باختر ایران. علوم زمین خوارزمی. 1401; 8 (1) :75-96

1- دانشگاه بوعلی سینا همدان ، rezaalipoor116@gmail.com
2- دانشگاه بوعلی سینا همدان
تاقدیس نفت با راستای شمال باختری-جنوب خاوری در شمال پهنه ساختاری لرستان و باختر کمربند چین­ خورده-رانده زاگرس واقع شده است. در این پهنه گسل­‌های راندگی و راستالغز پی­‌سنگی و سطوح جدایشی نقش مهمی در هندسه ساختارهای چین ­خورده ایفا می­کنند. در این پژوهش جهت تحلیل هندسی تاقدیس نفت با استفاده از ترسیم نیمرخ ساختاری عمود بر راستای تاقدیس در بخش مرکزی، اطلاعات چاه­های حفاری شده در منطقه مورد مطالعه و تاقدیس­های همجوار و تجزیه و تحلیل­های مربوطه، الگوی دگرریختی و هندسه ساختاری تاقدیس نفت مورد مطالعه قرار گرفته است. این تاقدیس دارای دو سطح جدایش بالایی (سازند امیران) و میانی (سازند گرو) است. سطوح جدایشی و راندگی­‌های پی­‌سنگی در یال جنوب ­باختری تأثیر زیادی بر هندسه چین ­خوردگی ایجاد کرده‌­اند که باعث عدم انطباق چین خوردگی سطحی و عمقی شده است. یک گسل راستالغز پی‌­سنگی با راستای شمالی-جنوبی در بخش میانی تاقدیس باعث تغییر راستای محور تاقدیس از N70W در بخش شمال­ باختری به  N50W در بخش جنوب­ خاوری شده است. همچنین راندگی­‌های کوچک و سطحی که از سطح جدایش بالایی منتشر شده است یا راندگی‌­های مستقل در سازند گورپی باعث تشکیل محوری از دو لولای جناغی و مدور در بخش میانی تاقدیس نفت در ساختارهای چین­ خورده شده است. تجزیه و تحلیل مشخصه‌­های هندسی تاقدیس نفت نشان می­‌دهد که این تاقدیس یک چین نامتقارن و استوان‌ه­ای و از نظر فشردگی باز و از نظر کندی چین در رده نیمه‌ ­زاویه‌­دار قرار دارد.
نوع مطالعه: مقاله پژوهشی | موضوع مقاله: تکتونیک
دریافت: 1400/4/29 | پذیرش: 1401/4/24 | انتشار: 1401/6/22