جلد 9، شماره 1 - ( بهار و تابستان 1402 )                   جلد 9 شماره 1 صفحات 94-62 | برگشت به فهرست نسخه ها

Hassasi E, Nabatian G, Honarmand M, Ebrahimi M, Keshavarzi R. Geology, geochemistry and iron mineralization in the Qazikandi area, NW of Zanjan. KJES 2023; 9 (1) :62-94
حساسی الهام، نباتیان قاسم، هنرمند مریم، ابراهیمی محمد، کشاورزی رضا. زمین‌شناسی، ژئوشیمی و کانه‌زایی آهن در منطقه قاضی‌کندی، شمال‌غرب زنجان. علوم زمین خوارزمی. 1402; 9 (1) :62-94

1- دانشگاه زنجان
2- دانشگاه زنجان ، gh.nabatian@znu.ac.ir
3- دانشگاه تحصیلات تکمیلی علوم پایه زنجان
4- شرکت توسعه معادن صدر جهان، تهران، ایران
رخداد معدنی آهن قاضی­‌کندی در فاصله 70 کیلومتری شمال­غرب زنجان و در پهنه ایران مرکزی واقع شده است. واحدهای سنگی موجود در ناحیه مورد مطالعه شامل سازندهای پرکامبرین تا سنوزوئیک و همچنین گرانیت تا کوارتز مونزونیت صورتی رنگ با سن کرتاسه هستند. کانه­‌زایی آهن در کانسار قاضی­‌کندی به صورت رگه­‌ای و عدسی‌­شکل، در بخش قاعده ­ای سازند باروت که متشکل از سنگ­ های کربناتی و شیل است، تشکیل شده است. مهم ترین کانی­ های فلزی موجود در محدوده شامل مگنتیت، هماتیت اولیه و پیریت می‌باشند. کانی­ های ثانویه شامل هماتیت ثانویه، گوتیت و لپیدوکروزیت هستند که در اثر هوازدگی مگنتیت و پیریت به وجود آمده­اند. دگرسانی­ های موجود در این کانسار شامل دگرسانی­ های کلریتی، اپیدوتی، سیلیسی، سریسیتی و آرژیلیک هستند. مطالعه حاضر بیانگر آن است که در اثر تزریق توده نفوذی با ترکیب گرانیتی تا کوارتز مونزونیتی به درون سازند باروت، کانه ­زایی آهن در این کانسار رخ داده است. همزمان با تزریق توده نفوذی، بخش­های شیلی سازند باروت، هورنفلسی شده به طوری که در این بخش­ ها، کانی­‌های فلوگوپیت، کلریت و اپیدوت تشکیل گردیده‌اند. همچنین بخش­های کربناته در اثر دگرگونی مجاورتی به مرمر تبدیل شده­اند. در ادامه فرایند کانه ­زایی در این کانسار، مگنتیت و بعد از آن هماتیت اولیه (به مقدار کم) تشکیل شده است. همراه با این مرحله از کانه ­زایی، دگرسانی­ های کلریتی و اپیدوتی نیز انجام شده‌اند. قابل ذکر است که رگه- رگچه­ های سیلیسی بعد از تشکیل کانه ­زایی، فازهای کانه­ زایی در مراحل اولیه را قطع و برشی کرده‌اند. براساس رده­ بندی شیمیایی، نمونه ­های توده نفوذی دارای ماهیت کالکآلکالن و متالومین و عمدتاً در محدوده گرانیت تا کوارتز مونزونیت قرار می ­گیرند. در نمودارهای عنکبوتی، نمونه­ های توده نفوذی غنی­شدگی نسبی از LREE نسبت به HREE را نشان می ­دهند. براساس مطالعات ژئوشیمیایی، محیط تکتونوماگمایی سنگ­های گرانیتوئیدی مورد مطالعه، در حاشیه فعال قاره ­ای و کمان ماگمایی قرار می‌گیرند. به طور کلی، براساس شواهد صحرایی و میکروسکوپی می­ توان اظهار داشت که کانسار آهن قاضی‌کندی در دسته کانسارهای آهن اسکارن منیزیمی (وجود فلوگوپیت، کلریت و اپیدوت) قرار دارد.
موضوع مقاله: پترولوژی
دریافت: 1401/12/1 | پذیرش: 1402/6/10 | انتشار: 1402/6/26