جلد 8، شماره 2 - ( پاییز و زمستان 1401 )                   جلد 8 شماره 2 صفحات 235-212 | برگشت به فهرست نسخه ها

Research code: 7912

Keshtgar S, Heyhat M R, Bagheri S, Gholami E, Raiisosadat S N. Nature and movement of thrusts in the Paleogene orogen of eastern Iran: curved northern border of the Lut and Sistan terrains, Sechengi area. KJES 2023; 8 (2) :212-235
کشتگر شهریار، هیهات محمودرضا، باقری ساسان، غلامی ابراهیم، رئیس السادات سیدناصر. ماهیت و جنبش راندگی‌ها درکوهزاد پالئوژن شرق ایران: مرز خمیده شمالی پهنه‌های لوت و سیستان، منطقه سه‌چنگی. علوم زمین خوارزمی. 1401; 8 (2) :212-235

1- دانشگاه بیرجند ، shahriar.keshtgar@birjand.ac.ir
2- دانشگاه بیرجند
3- دانشگاه سیستان و بلوچستان، زاهدان، ایران
رشته کوه‌های شرق ایران با ، با روند عمومی شمالی-جنوبی از گذشته به نام پهنه جوش‌خورده سیستان و اخیراً به عنوان کوهزاد پالئوژن شرق ایران معرفی شده است. منطقه سه‌چنگی در مرز خمیده شمال غربی پهنه جوش‌خورده سیستان با پهنه لوت قرار دارد. چین‌ها و راندگی­های نسل اول همراه با تورق رخ اسلیتی (چین‌های موازی) به موازات لبه شمال غربی لوت و با راستای N40E ظاهر شده­اند و شیب اغلب تراست‌ها به سمت شمال غرب است به طوری که واحدهای پرمو-تریاس درون لوت بر روی ‌سنگ‌های جوان‌تر و از جمله میکرودیوریت‌های ژوراسیک قرار گرفته‌اند. راندگی‌های نسل دوم در اثر حادثه دوم دگرشکلی یا به طور مستقیم شکل گرفته و یا راندگی­های قدیمی­تری بوده­اند که مجدداً فعال شده و چین خورده‌­اند. به طوری که اغلب دو یا چند دسته خش‌لغز در سطح این راندگی‌ها قابل تشخیص است. این نسل راندگی‌ها در راستای عمود بر لبه شمالی لوت و به موازات سطح محوری نسل دوم چین‌های بزرگ مقیاس (چین‌های شعاعی) و موازی با تورق‌های برشی منطقه با راستای N44W، مجدداً توزیع شده­اند. بنابراین جهت انتقال زمین‌ساختی در مرز شمالی لوت و سیستان از شمال غرب به جنوب شرق و از قوس خارج کوهزاد (هینترلند) به سمت داخل قوس (فورلند) است. چنین حوادث دگرشکلی پیاپی و عمود بر یکدیگر، با مدل‌های کوهزادهای برخوردی خطی ارائه شده برای شرق ایران (مدل شکستن و بازشدن پوسته قاره‌‌ای شرق ایران و برخورد خطی) همخوانی ندارد و بیشتر منطبق بر مدل خمش کوهزادی (اوروکلاین) است.
نوع مطالعه: مقاله پژوهشی | موضوع مقاله: تکتونیک
دریافت: 1401/9/24 | پذیرش: 1401/11/18 | انتشار: 1401/12/26