Gorgij M N, Shahraki Mirzaei S. Evolution of the upper Paleocene-lower Eocene larger benthic foraminifera in the Eastern Tethys, Hormak area, north of Zahedan. KJES 2021; 6 (2) :397-424
URL:
http://gnf.khu.ac.ir/article-1-2706-fa.html
1- دانشگاه سیستان و بلوچستان، دانشکدۀ علومپایه، گروه زمین شناسی ، mngorgij@science.usb.ac.ir
2- دانشگاه سیستان و بلوچستان، دانشکدۀ علومپایه، گروه زمین شناسی
چکیده: (1494 مشاهده)
روزنداران کفزی بزرگ در پالئوژن از گسترش خوبی برخوردار بودهاند، بر اساس بررسی سیستماتیک روزنداران کفزی بزرگ 12 جنس و 24 گونه در فاصله زمانی پالئوسن بالایی- ائوسن پایینی شناسایی شده است، که شامل گونههای مختلفی از جنسهای Ranikothalia، Discocyclina، Miscellanites، Miscellanea، Kathina، Idalina، Assilina،Vania ، Glomalveolina، Daviesina و Lockhartia است
قاعده بایوزون SBZ3 اولین حضور Miscellanea juliettae، Miscellanites minutus، Miscellanites primitivus، Vania anatolica، Glomalveolina primaeva،Glomalveolina telemetensis،Glomalveolina dachelensis، Discocyclina seunesi، Ranikothalia sindensis، Ranikothalia tubleri، Kathina selveri شناسایی میشود، با توجه به فراوانی زیاد و دامنۀ زیستچینهنگاری محدود گونههای فوقالذکر (بهجــز Ranikothalia sindensis و Kathina selveri) بهعنوان شاخص بایوزون SBZ3 در نظر گرفته شدهاند.
قاعدۀ بایوزون SBZ4 با ظهور اولیه Discocyclina ranikotensis، Daviesins langhami، Miscellanea miscella شناسایی میشود در ایــن میان گونــههای Ranikothalia sindensis، Daviesins langhami و Miscellanea miscella فراوانی زیاد و گسترش خوبی دارد. شایان ذکر است گونۀ Miscellanites primitivus در برش بررسی شده تا SBZ5/6 گسترش دارد .
بایوزون SBZ5/6با ظهور اولیه گونههای شاخص Lockhartia haemei، Ranikothalia nuttalli، Ranikothalia sp.، Assilina dandotica، Discocyclina dispansa و Discocyclina sella شناسایی شده و گونههای Ranikothalia nuttalli، Assilina dandotica و Ranikothalia sindensis دارای فراوانی گسترهای هستند. شایان ذکر است که در بخشهای عمدهای از حوضهی تتیس شرقی از جمله تبت جنس Daviesina در بایوزونهای مورد نظر ناپدید شده در صورتی که در برش بررسی شده فراوان است گونۀ Alveolina vredenburgi مشاهده نشده و Miscellanea miscella نسبت به بایوزون SBZ4 گسترش کمتری دارد.
در برش بررسی شده، مجموعۀ روزنداران کفزی بزرگ اوایل ائوسنپیشین SBZ5/6)) غالبا شامل جنسهای Ranikothalia و Miscellanea است در حالیکه مجموعه روزنداران جدیدی که در این فاصله زمانی در مکانهای دیگر ظاهر شدهاند (مثل Assilina Alveolina , Discocyclina) اهمیت کمتری دارند و Nummulitesها وجود ندارند. در ادامه ائوسنپیشین، تنوع تدریجی درگونههای Discocyclina، Operculina و Assillina اتفاق افتاده در حالی که Ranikothalia ناپدید شده و Miscellanea در پایان بایوزون SBZ5/6 اهمیت کمتری دارد. مجموعههای مشابهای از روزنداران کفزی بزرگ در قسمتهای دیگر تتیس شرقی به ویژه هند و پاکستان به ثبت رسیده اند. از این رو این مجموعهها در تتیس شرقی نسبت به تتیس غربی متفاوت هستند.
نوع مطالعه:
مطالعه موردی |
موضوع مقاله:
چینه شناسی و فسیل شناسی دریافت: 1398/4/10 | پذیرش: 1399/12/2 | انتشار: 1399/12/10